Dýňová polévka s cuketou, petželkou, tuřínem a jarní cibulkou

 

 Ingredience

  • České Ghíčko nebo jiný tuk dle potřeby
  • 285g máslové dýně
  • 80g cukety
  • 1 petržel
  • 120g tuřínu
  • kmín dle chuti
  • 1/2 jarní cibulky
  • 1 litr vody
  • himalájská sůl dle chuti

Příprava

Až nebudete vědět co s přebytky dýně ze zahrádky, určitě ji využijte do polévky, má nezaměnitelnou a příjemnou chuť. Tuřín má velmi zajímavou chuť a do polévky se skvěle hodí, nahradí skvěle brambory, které z hlediska živin strčí hravě do kapsy.

Máslovou dýni a cuketu oloupeme, vydlabeme. Očistíme si petržel s tuřínem.
Na Ghí orestujeme pokrájenou máslovou dýni, cuketu, petržel, tuřín, zalijeme vodou, přidáme kmín, osolíme, vaříme do změknutí zeleniny a nakonec přidáme pokrájenou jarní cibulku, krátce prohřejeme. Při podávání můžeme ozdobit pokrájenou jarní cibulkou.

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 45 minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/