Zeleninové karbanátky se šťouchaným bramborem pečené na Českém Ghíčku

 

 Ingredience

  • 1/4 dýně hokaido
  • 1/2 očištěné, vydlabané cukety
  • 3-4 brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 1 vejce (pokud vejce nemůžete postačí přidat trošku tapioka škrobu  nebo víc Hrašky)
  • majoránka dle chuti
  • himalájská sůl dle chuti
  • 3 lžíce hrašky na zahušťování pikant
  • lahůdková Maďarská paprika Grešík dle chuti

Šťouchané brambory

  • 1 cibule
  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • 6 brambor
  • sůl dle chuti
  • České Ghíčko bio na opečení karbanátků

Příprava

Tyto karbanátky patří mezi naše TOP bezmasá jídla. Když mám hodně cuket nebo dýně neváhám ani vteřinu a chutnají nám všem. Tentokrát jsem je zkusila zahustit místo mouky hraškou a jsou výborné a opět mě hraška nezklamala.

Nastrouháme si zeleninu najemno, přidáme česnek, majoránku, sůl, celé vejce, maďarskou lahůdkovou papriku, nevymačkáváme a nezbavujeme se tekutého podílu z brambor, pokud je ho hodně, lehce odlijeme a zbytek využijeme a rozmícháme v něm hrašku, se kterou celou směs zahustíme. Ideální je nechat chvíli směs hrašky nabobtnat a pak zamíchat. Na pánvi si necháme rozpustit Ghí a lžící nabereme bochánky, ze kterých na pánvi vytvarujeme karbanátky, opečeme dozlatova.
Můžeme připravit i v troubě. Podáváme se šťouchaným bramborem. Na Ghí orestujeme cibulku a přidáme ji k uvařeným bramborám, rozšťoucháme a v případě potřeby dosolíme.

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 30 minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

 

Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.

Hraška je úžasná obalovací směs na přípravu těstíčka, ve kterém rychlé za dravěji obalíte řízky, zeleninu, houby,….a to bez použití vajec. Hraškou zdravě zahustíte polévky, omáčky, šťávy, guláš a další pokrm. V těstech a karbanátcích Hraška dobře pojí a proto umožňuje vynechání vajec.

Hraška slouží k přípravě základu pomazánek, dresinků a bešamelových omáček na zeleninu vařenou v páře nebo na zapékání.

Spojení vysoké výživové hodnoty a mimořádně dobrých kulinářských vlastností Hrašky umožňuje zařadit mezi zdravé pokrmy i v české kuchyni oblíbené omáčky, knedlíky, zahuštěné polévky, smaženou zeleninu a ovoce.

Chuť jídel z Hrašky je nezapomenutelná. Uspokojí i náročné strávníky, neomrzí a vždy si nás získá svoji přitažlivostí.

Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).

Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska