Zeleninová polévka z kořenové zeleniny, cukety, kedlubny tuřínu a batátu

 

 Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • 80g cukety
  • 1 petržel
  • 1 kedlubna
  • 1 mrkev
  • 60g tuřínu
  • 30g batátu
  • mletý kmin dle chuti
  • himalájská růžová sůl dle chuti
  • 1,5 litru vody

Příprava

Přesně tak to dopadá, když si necháte přivézt bednu cuket. Cukety se snažím zužitkovat jak jen to jde a polévky jsou nejlepší. Tuřín jsem si v kuchyni zamilovala jenže je velký problém jej sehnat. Není to příliš používaný druh zeleniny a je to velká škoda. V polévce chutná báječně a je velmi lahodný, bohužel je téměř zapomenut a to je velká škoda.

Tuřín (brukev řepka tuřín) je kořenová zelenina. Trochu podobná vodnici. Na rozdíl od vodnice má tuřín větší bulvy. Tuřín používáme již něco kolem 4000 let a první použití mají na svědomí středozemní národy.

Tuřín je v našich končinách podceňovanou a velmi málo používanou plodinou. Má však našemu tělu co nabídnout. Obsahuje vysoký podíl vody, je tedy velmi dietní. Obsahuje vitamín C, betakaroten a velké množství vápníku. Pomáhá hojit neduhy v oblasti zažívacího traktu. Zlepšuje stav pokožky, čistí krev, je prevencí před osteoporózou. Není však doporučován pro lidi, kteří trpí akutním zánětem jater či žlučníkovými kameny.
Díky silicím má tuřín svou zvláštní specifickou chuť. Při štěpení těchto silic se uvolňují látky, které mají přímé antibakteriální účinky.

Tuřín obsahuje malé množství vitaminů skupiny B je dobrým zdrojem vitaminu C, draslík, sodík, vápník, fosfor, železo a stopové prvky, hodně vlákniny. Rozhodně jej vyzkoušejte, nebudete litovat.

 

Na Ghí orestujeme pokrájenou zeleninu: cuketu, petržel, mrkev, kedlubnu, tuřín, batát, zalijeme vodou, přidáme kmín, lehce osolíme, vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec přidáme pokrájenou jarní cibulku a krátce povaříme. Můžeme rozmixovat dohladka nebo si vychutnat kousky zeleniny.
V případě potřeby zahustíme hraškou. Hraška se však musí povařit minimálně 20 minut pro lepší stravitelnost, stejně tak to platí u mouky.

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 30 minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/