Fazolová omáčka s rajčaty a fazolový kuřecí guláš

Ingredience

  • čeké ghíčko bio dle potřeby – přepuštěné máslo
  • 1 větší bílá cibule
  • 1 balení bio rajčat v plechu 400g
  • 1-2 mrkve
  • 150-200g červených fazolí adzuki
  • 4 kuličky nového  koření
  • 2 bobkové listy
  • tymián dle chuti
  • vývar či voda dle potřeby
  • 50ml červeného polosladkého vína
  • sůl dle chuti

do verze s masem

  • 300g kuřecích prsních řízků
  • červená lahůdková paprika dle potřeby
  • sůl dle chuti
  • česnek dle chuti
  • kmín dle chuti
  • tamari dle chuti – fermentovaná sojová omáčka

Příprava

Dnes jsem připravovala pro malého fazolovou omáčku, která lze rovněž použít jako polévka, zároveň jsem dělala pro tatínka tortilly a od všeho mi poměrně dost zbylo, rozhodla jsem se smíchat vše dohromdy a vznikl luxusní fazolový guláš. Ne nadarmo se říká při zpracování zbytků vznikají nejlepší recepty.

 

Cibuli orestujeme na Ghí, přidáme rajčata, já dala bio kousky v plechu, nastrouhanou mrkev, 2 kuličky nové koření, tymián, osolíme, pro dospělé můžeme přilít červené víno, masový vývar či jen vodu, povaříme, vyjmeme koření, rozmixujeme (pokud chceme omáčku hladkou, přepasírujeme), já si pro malého odebrala a ještě si přidala červené víno a krátce povařila. Do hotové omáčky přidáme uvařené fazole, které jsme vařili s bobkovým listem a novým kořením, tymiánem a řasou wakame. Já si vždy fazole den předem máčím a následně vařím 15 minut v tlakovém hrnci. Přidáním řasy wakame zvýšíme výživovou hodnotu a zároveň snížíme nadýmavost.
Můžeme podávat jako omáčku či polévku. Je dobré připravit o něco dřív předem, aby fazole natáhly chuť omáčky.

Jelikož jsem dnes dělala tortilly a zbylo jak maso, tak omáčka, tak jsem rozmixovala fazole v omáčce a přidáním masa vznikl luxusní fazolový guláš, maso na tortilly jsem restovala s červenou lahůdkovou paprikou, česnekem, kmínem a troškou tamari. Tudíž tu máme dva různé recepty a musím říct, že obě verze jsou super, ale jako milovník guláše u tatínka vedla druhá variace, prostě masožravec se nezapře což se potvrdilo i u našeho mladého pána, který se s ním nacpal k večeři.

Pokud budete chtít připravovat verzi s masem, postupujeme stejně, kuřecí maso nakrájíme, osolíme, okořeníme, orestujeme, dáme do hrnce s pokličkou. Omáčku připravíme dle předchozího postupu a maso přidáme do hotové omáčky až nakonec. Pro dospělé můžeme přidat trošku chilli či pepř. Podáváme jen tak nebo s oblíbeným pečivem.

Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 1 hodina

Fazole jsem všechny do guláše nespotřebovala, vždy si vařím fazolí více a zužitkuji rovněž na přípravu pomazánky.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/