Hrášková polévka

Ingredience

  •  České Ghíčko Bio dle potřeby, případně jiný tuk
  • 400g hrášku
  • 1 menší petržel
  • kousek celeru (přibližně jako petržele)
  • 1/2 pórku, bílou část
  • 1 malá světlá kedlubna
  • 300ml mandlového mléka či jiné rosltinné nebo jen vody či vývaru
  • 1-1,5 litru vody
  • mletý kmín dle chuti
  • himalájská růžová sůl

*tuto polévku dělám v několika verzích, bez kedlubny s kedlubnou nebo kedlubnu nahradím bílou ředkví či 1 větší mrkví.

 

Příprava

Zelený hrášek obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek, a proto, pokud ho budeme konzumovat pravidelně, nejenom, že uděláme radost chuťovým pohárkům, ale s jeho pomocí můžeme doplnit i své zásoby stopových prvků. Obsahuje vitaminy B a C, ale je bohatý i na zinek, fosfor, draslík, hořčík a železo, obsahuje i menší množství vápníku a fosforu. Během detoxikační kúry nechejme místo na našem talíři právě pro zelený hrášek! Zelený hrášek pomůže zbavit nahromaděných usazenin ze střev, je účinným čističem a nekompromisně vyčistí náš střevní systém od škodlivých toxických látek, také je účinným pomocníkem při únavě. Takže určitě stojí za zařazení do jídelníčku.

 

Hrášek u nás teď frčí hlavně syrový, v polévce si musím dát hodně záležet, aby náš pitval nenarazil na slupky,takže u nás se mixuje a pasíruje. příprava je velmi snadná a rychlá.

 

Na Ghí orestujeme pokrájený pórek, přidáme pokrájenou očištěnou kedlubnu, petržel, celer, prohřejeme a přidáme hrášek, zalijeme vodou, přilijeme rostlinné mléko, osolíme a přidáme trošku mletého kmínu, vše společně povaříme. Vaříme do změknutí zeleniny a následně rozmixujeme, dle chuti případně dosolíme.

Přeji dobrou chuť.

 

Poznámka

Počet porcí: 5

Čas přípravy: 30minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. České Ghíčko