Jáhlovo-mandlová kaše s datlemi a kakaovým práškem

Ingredience

  • 100g jáhel
  • 8 datlí
  • 1 polévková lžíce kakaového prášku Troubelice
  • 600-700ml mandlového nebo kokosového mléka
  • 1/2 lžíce Českého Ghíčka (přepuštěné máslo, není vhodné pro vegany), (kakaové máslo, případně Alsanu bio – vhodné pro vegany, kokosového oleje – vhodný pro vegany či koko Ghí – produkt Českého Ghíčka, není vhodný pro vegany)
  • voda na namočení jáhel
  • jahody na ozdobení

 

Příprava

 

Dostala jsem chuť na krupicová kaši, ale do klasiky se mi nechtělo. Večer jsem namočila jáhly s datlemi a druhý den ráno jsem se pustila do práce. Dezerty mě strašně baví a tento obzvlášť protože kakaové jsou pro mě velkou slabostí, prostě jsou nejlepší :D. k ochutnávce jsem přesvědčila i manžela a ten byl z chutě kaše nadšený, dezert přirovnal k pudinku, do kterého má tedy složením daleko, ale hlavně, že jsme si celá rodina pochutnali. S mixováním si dáme záležet, od doby co mám tyčový mixér Philco je to pohádka, má velkou sílu a mixuje krásně dohladka. Jen je třeba myslet, že díky velké síle je třeba šlehat ve vysoké nádobě jinak bude doma ještě veselo. A nyní k přípravě.

Jáhly propláchneme, namočíme přes noc společně s datlemi, nasypeme do sklenice a zalijeme vodou. Ráno jáhly s datlemi přecedíme přes sítko a dáme vařit v rostlinném mléce, vaříme přibližně 10 minut, přidáme Ghí a následně rozmixujeme dohladka, pokud bude konzistence dezertu hutná, doředíme dle vlastní potřeby. Je na nás zda si obarvíme kakaovým práškem celou směs jahelné kaše či rozdělíme na dvě barevné části. Já si rozdělila kaši na dvě poloviny, jednu jsem nechala světlou a druhou obarvila kakaovým práškem, bylo třeba ještě doředit rostlinným mlékem. Spotřeba rostlinného mléka bude u každého rozdílná, záleží na savosti jáhel a požadavku na konzistence, mějte raději připraveno mléka o něco více.

Nyní již jen libovolně naplníme poháry, já dala na dno světlou část a zalila tmavou částí, poháry můžeme ozdobit ovocem či strouhanou čokoládou.

Kdo by si chtěl ještě víc dopřát, přidá si 30g rozpuštěného kakaového másla.

 

Přeji příjemné mlsání.

 

Poznámka

 

Kdo by měl potřebu může přisladit libovoným sirupe – datlovým, javorovým…

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 15 minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej, voda, mrkvový koncentrát, emulgátor, sojový lecitin, citronový koncentrát, zastudena lisovaný citronový olej. Alergen: soja.  Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

P1200673