Mix jáhly a quinoa s mrkví a květákem v páře na Ghí

Ingredience

  • 1 menší bílá cibule
  • České Ghíčko bio dle potřeby (přepuštěné máslo)
  • 2 mrkve
  • 1/4 malého květáku
  • 2 hrsti hrášku
  • kousek pórku dle chuti
  • 40g quinoy
  • 40g jáhel
  • červená lahůdková paprika Grešík dle chuti
  • Tamari dle chuti (fermentovaná sojová omáčka)
  • himalájská sůl dle chuti
  • pepř pro dospělé

 

Příprava

 

Úžasná lehká směs zeleniny a obilovin, která snad nikdy nezevšední, miluji zeleninu spojenou s obilovinami a Ghí, tu chuť nelze popsat, chuťové pohárky plesají. Snadný, rychlý a velmi lehoučký oběd či večeře, mňam.

 

Očistíme si mrkev, pokrájíme, uvaříme v páře společně s květákem. Mezitím si propláchneme jáhly, spaříme horkou vodou, quinou propláchneme, necháme namočenou 5 minut, obě obiloviny vaříme společně 15-20 minut ve trojnásobném množství vody, ideální je když se nám povede odvařit všechny tekutiny, pokud ne, přecedíme.
 Během vaření obilovin a zeleniny si připravíme ostatní suroviny, které budeme přidávat – hrášek, pórek, koření, Tamari… Přípravy, které jsme doposud udělali je to jediné, co nám dá trošku práce pak už je to raz dva.

Na pánvi orestujeme cibuli na Ghí, přidáme uvařenou zeleninu v páře, uvařenou směs obilovin, mražený hrášek, pórek, červenou lahůdkovou papriku. Vše na pánvi spojíme dohromady, krátce prohřejeme do změknutí hrášku, pro dospělé přidáme tamari a pepř, dle chuti dosolíme, nakonec přidáme ještě dle chuti ghí, které má lahodnou chuť.

A nyní už chybí jen popřát dobrou chuť.

Poznámka

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 30 minut

 

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej, voda, mrkvový koncentrát, emulgátor, sojový lecitin, citronový koncentrát, zastudena lisovaný citronový olej. Alergen: soja.  Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/
P1120739b