Kakaovo-vanilkový kešu-kokos pohár (vhodný jako krém, či zdobení) – více variant

Ingredience

  • 120g kešu ořechů, nesolených, nepražených
  • 20g kakaového másla, používám Troubelice
  • 1 kokosové mléko v plechu REAL 80%
  • javorový sirup dle chuti
  • kakaový prášek Troubelice, dle chuti, nešetřila jsem přibližně 10-12 lžic (samozřejmě lze použít rovněž karob, jen upozornění pro alergiky, karob je příbuzný soje, tudíž může nastat u alergiků na soju rovněž alergická reakce)
  • vanilka z vanilkového lusku, případně vanilka v mlýnku
  • Vivani strouhaná čokoláda na ozdobení, či jinou kvalitní čokoládu či ovoce

 

Příprava

Tento dezert, či pohár patří mezi naše nejoblíbenější, kakaové máslo má neobyčejnou chuť a toto spojení je prostě senzační. Lze kombinovat různé chutě, úžasné spojení je rovněž s čokoládou na vaření, kdy vmícháme do vzniklého krému navíc rozpuštěnou vychladlou čokoládu na vaření a to už je vážně hříšný krém, ale naprosto famózní. Samozřejmě lze nakombinovat například s mandlemi, pojení s arašídovou pastou zatím nemám vyzkoušeno, ale s banánem, avokádem či vlašskými ořechy není problém. Tento dezert nalezne využití rovněž jako krém na zdobení, či náplň do dortů je naprosto univerzální.

Kombinací a variací lze celá řada:

  • banán, kakaový prášek, vanilka
  • banán, avokádo, kakaový prášek, případně kombinace s vlašskými ořechy, tahiny, arašídovým máslem
  • banán, vanilka, kokosové mléko, javorový sirup či jiné sladidlo, malým dětem netřeba sladit, pokud navíc máte banány zmrzlé jsou ještě sladší (když nakoupím velkou zásobu banánů a nestihneme je sníst, tak je dám do mrazáku, následně vyndám, nechám krátce povolit, oloupu a používám jako základ do pohárů, konzistence je úžasně krémová)
  • banán, vanilka, rostlinné mléko, kakaové máslo či kokosový olej, lze zakoupit rovněž dezodorizovaný- tedy zbavený aroma pokud nechcete vždy cítit kokosové aroma
  • pokud chcete pouze světlý krém postačí kokos, mandle,či kešu ořechy, které předem namočíme, následně vodu slijeme a našleháme buď s kokosovým mlékem v plechu nebo rostlinným mlékem, přidáme ve vodní lázni rozpuštěné kakaové máslo, přidáme vanilku, sladidlo či kombinujeme s banánem

 

A nyní k přípravě mnou připraveného dezertu. Kešu ořechy namočíme do vyšší nádoby, já máčela 6 hodin pouze ve vodě, kterou následně vylijeme. Scezené ořechy dáme do vyšší nádoby či mixéru, přidáme kokosové mléko v plechu bez tekutého podílu (ten si ponecháme na případné naředění požadované finální konzistence), vše rozmixujeme, já mixovala s pomocí tyčového mixéru a vznikl krásný hladký krém, vmícháme libovolné sladidlo, přidáme vanilku z vanilkového lusku či mlýnku a rozpuštěné, vychladlé kakaové máslo, zamícháme. Rozdělíme si krém a obarvíme část kakaovým práškem.

A nyní již jen stačí libovolně namíchat do pohárů, ozdobit strouhanou čokoládou a nebo ovocem.

 

Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 20 minut bez máčení ořechů

Mnou používané kokosvé mléko – pouze 80% dužiny a vody, žádné přidané látky – lze sehnat přes FB skupinku: zboží nejen pro děti – dovoz z Německa – https://www.facebook.com/groups/248112661962807/?fref=ts

 

Jinak dostupné v Německu, ale i některých e-shopech již v Čr.