Kedlubnová polévka s pórkem, petrželkou, jarní cibulkou a polníčkem

 

 Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 130g pórku
  • 1 kedlubna
  • 65g petržele
  • 1 jarní cibulka
  • 2 hrsti polníčku
  • kmín dle chuti
  • 1 lžíce hrašky na zahušťování
  • sůl dle chuti
  • mletý kmín dle chuti
  • 1 litr vody
  • mandlové mléko dle chuti

Příprava

Po nemoci jsem se konečně dostala na nákup a nevěděla po čem sáhnout dřív. Malý obchůdek mé tety byl právě zavezen čerstvou zeleninou z Makra a já s radostí sáhla téměř po všem, obzvlášť po krásných kedlubnách, jarní cibulce, pórku a už se mi v hlavě rýsoval recept na polévku.

Na Ghí orestujeme pokrájenou zeleninu, zalijeme vodou, přidáme hrašku, kmín, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny, odstavíme z plotny, přiklopíme a za pár minut přidáme polníček. 
Rozmixujeme, ozdobíme polníčkem a zjemníme mandlovým mlékem.

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 45 minut

Rostlinné mléko si můžete připravit doma: rostlinné mléko

Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.

Hraška je úžasná obalovací směs na přípravu těstíčka, ve kterém rychlé za dravěji obalíte zřízky, zeleninu, houby,….a to bez použití vajec. Hraškou zdravě zahustíte polévky, omáčky, šťávy, guláš a další pokrm. V těstech a karbanátcích Hraška dobře pojí a proto umožňuje vynechání vajec.

Hraška slouží k přípravě základu pomazánek, dresinků a bešamelových omáček na zeleninu vařenou v páře nebo na zapékání.

Spojení vysoké výživové hodnoty a mimořádně dobrých kulinářských vlastností Hrašky umožňuje zařadit mezi zdravé pokrmy i v české kuchyni oblíbené omáčky, knedlíky, zahuštěné polévky, smaženou zeleninu a ovoce.

Chuť jídel z Hrašky je nezapomenutelná. Uspokojí i náročné strávníky, neomrzí a vždy si nás získá svoji přitažlivostí.

Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).

Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/