Zapečená zelenina s kuřecím masem, restovanou cibulkou, kořením a česnekovo-mandlovým přelivem

 

 Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 270g brokolice
  • 1 jarní cibulka
  • 1 kuřecí prsní řízek
  • 1 větší mrkev
  • 1/2 malé očištěné, vydlabané cukety
  • 1 cibule
  • baby grilovací koření RAMRAM dle chuti
  • Mahá koření 1 lžička
  • mandlové mléko dle potřeby
  • 1 stroužek česneku
  • sůl dle chuti

Příprava

Zapečená zelenina nám velmi chutná a tato kombinace se obzvlášť vydařila. Dnes jsem měla v kuchyni docela dost práce, takže se mi hodilo, že jsem si práci usnadnila a připravila něco zapečeného a sklidila jsem za to od tatínka velkou pochvalu.

Brokolici omyjeme, povaříme 5 minut v páře, aby nebyla úplně měkká, vložíme do studené vody, aby si zachovala barvu, necháme vykapat a dáme do zapékací mísy. Na ghí orestujeme pokrájenou cibuli společně s mahá kořením, orestovanou cibulku přidáme do zapékací mísy s ostatní pokrájenou zeleninou – mrkev, jarní cibulka, cuketa. Na výpeku z cibule si krátce orestujeme pokrájené kuřecí maso, osolíme, přidáme grilovací koření a přidáme opět do zapékací mísy, prolisujeme česnek, který smícháme ve sklenici s mandlovým mlékem a celou směs zalijeme a promícháme, přiklopíme a pečeme na 180°C do změknutí zeleniny. Před koncem odklopíme a krátce zapečeme.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 60 minut

Rostlinné mléko si můžete připravit doma: rostlinné mléko

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

 

Mahá koření

Dodá jídlu výbornou chuť, podporuje činnost střev a žaludku, harmonizuje trávení, redukuje plynatost. Směs je balena ihned po namíchání a tak se dlouhodobě uchovávají unikátní vlastnosti použitých surovin.

Mahá koření je jedinečná směs mezi přípravky, které slouží k ochucování jídel. Jeho skladba zaručuje výtečnou chuť i vůni, zároveň však také příznivě ovlivňuje biochemické procesy v lidském organismu, pozitivně se projevuje na zdraví a na tělesné i duševní kondici. Je složeno z mletého kmínu, koriandru, hořčice.

Použití – orestování na oleji

Intenzivnější chuť získáme, když Mahá koření krátce orestujeme (otevření) na oleji, podobně jako když pracujeme se sladkou paprikou. Takto upravené koření je vynikající do polévek, omáček, šťáv, guláše, špenátu, karbanátku, luštěninových, zeleninových či houbových jídel. Zvýrazní chuť bramborového nebo zelného salátu, či pomazánek.

Použití přímo

Koření sypeme přímo do pokrmu, do pomazánek, do vody na vaření brambor. Přidáváme do těst na slané pečivo a chleba apod.

Čaj z připravený z Mahá koření

1/2 čajové lžičky Mahá koření, 250 ml vody necháme přejít varem a 5 minut vyluhujeme.

Složení Mahá koření

Český kmín, koriandr, hořčičné semínko.

Neobsahuje sůl ani glutaman sodný. Mahá koření můžete zakoupit v našem eshopu, nebo v prodejnách se zdravou výživou.