Kedlubnová polévka s řapíkatým celerem, petrželí, tuřínem a batátem

 

 Ingredience

  • Bio České Ghíčko dle potřeby (přepuštěné máslo)
  • 1 velká kedlubna
  • 130g řapíkatého celeru
  • 1 petržel
  • 50g tuřínu
  • 100g batátu
  • mletý kmín dle chuti
  • mojoránka dle chuti
  • sůl dle chuti
  • 1 litr vody

Příprava

Kedlubnu používám do polévky ráda a dnes jsem měla chuť na sladkou variantu polévky, která se náramně vydařila, manžel si přidával a náš nejmenší mlsáček pomlaskával a bylo vidět i slyšet, že mu polévka moc chutná. Navíc se mi povedl skvělý domácí kváskový chléb, co víc si přát. Snadná rychlá polévka, která zahřeje a zasytí.

Než se pustíme do samotné přípravy, očistíme si zeleninu. Na ghí orestujeme pokrájený celer, petržel, zalijeme vodou, přidáme pokrájenou kedlubnu, tuřín, batát, kmín, majoránku, sůl a vaříme do změknutí zeleniny. Jakmile je zelenina uvařená, můžeme vše rozmixovat. Je již na vás zda si vychutnáte polévku s kousky zeleniny či rozmixujete dohladka.

Poznámka

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 30 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

P1120739b