Kedlubnová polévka s celerem, pórkem s kmínem, majoránkou a tymiánem

Ingredience

  • 2 střední kedlubny
  • 1 pórek, světlou část
  • 250g celeru
  • mletý kmín dle chuti
  • majoránka dle chuti
  • tymián dle chuti
  • himalájská sůl dle chuti
  • 1,5 litru vody

Příprava

Polévky, polévky a zase polévky, milujeme je. V lednici toho už moc nebylo a mně se nechtělo nikam jet v 11 stupňovém mrazu, zužitkovat zbytky se vyplatilo, vznikla polévka lahodné chuti. Navíc v době chřipek a nachlazení, ráda používám bylinky, které pomáhají při nachlazení či celkově posilují imunitu.

 

Než se pustíme do samotné přípravy, očistíme si a pokrájíme zeleninu.

Na Ghí orestujeme pokrájený pórek, přidáme oloupané, pokrájené kedlubny, celer, zamícháme, prohřejeme, zalijeme vodou. Přidáme od každé bylinky špetku, nejvíc jsem dala mletého kmínu, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny. Miluji snadné a chutné polévky. Nakonec rozmixujme dohladka, pokud bychom chtěli polévku zjemnit, můžeme přidat mandlové mléko, jogurt či smetanu.

 

 

Poznámka

Počet porcí: 6

Čas přípravy: 30 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/