Ingredience
- Bio České Ghíčko dle potřeby
- 1 kuře
- 5 mrkví
- 3 hrstě hrášku
- 3 hrstě kukuřice
- himalájská sůl dle chuti
- koření baby grill dle chuti
- voda na podlití
- brambory dle pořeby
Příprava
Tento recept mám od své maminky, nyní už babičky akorát jsme si jej museli trošku upravit, aby mohl i náš syn, který klasické máslo, které babička používá nemůže.
Když manžel přivezl čerstvé kuřátko a já objevila úžasné České Ghíčko, které si můžeme dopřát všichni bez obav a strachu z mléčné bílkoviny. Polkla jsem mlsnou slinu a pustila se do práce. Konečně si dopřejeme kuřátko na másle a ta chuť…. Óóó kam se hrabe máslo, tohle je prostě poklad, který v naší lednici má vždy svou poličku.
Kuře si omyjeme, nasolíme zevnitř, zvenku, dáme do pekáče, posypeme směsí Baby Grill. Podlijeme vodou a dáme péct na 180°C. Během pečení otočíme. Půl hodinky před koncem pečení, otočíme kůží nahoru, potřeme Českým Ghíčkem, přisypeme zeleninu a přiklopíme, necháme 20 minut, odklopíme a dopečeme kůrku, potřeme opět Českým Ghíčkem. Já pekla 1,5 hodiny než kuřátko odpadávalo od kosti.
Podáváme s uvařeným bramborem.
Poznámka
Počet porcí: 4
Čas přípravy: 90 minut
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.http://ceskeghicko.cz/kontakt/
Pro někoho možná klasika, ale pro nás příjemná změna oproti obvyklému receptu. Všem moc chutnalo, navíc jako přílohu jsem využila další váš recept na brambrovo-mrkvovo-petrželové pyré a s domácím pickles si mlaskaly i naše 18měsíční dvojčata :). Výborné.
Zajímalo by mě, jen z jiného soudku, jak děláte bramborový salát? Letos budeme mít bezmajolkovou preméru, takže pokud byste měla dobrý recept, tak to ocením :).
Jééé, tak to mě opět velmi těší. Co se týče salátu, mám velmi ráda rýžovou smetanu soyatoo, kterou osolím, mírně přikyselím Umeoctem a citronem a je na světě bílý jogurt. Takže určitě místo jogurtu, či majonézy chuťově k nerozeznání. Jinak základ na bramborový salát – brambory, cibule, mrkev, ještě uvidím co spáchám.
Děkuji za tip, to musím vyzkoušet :).