Kuřátko pečené na Českém Ghíčku s bramborem a zeleninou

 

 Ingredience

  • Bio České Ghíčko dle potřeby
  • 1 kuře
  • 5 mrkví
  • 3 hrstě hrášku
  • 3 hrstě kukuřice
  • himalájská sůl dle chuti
  • koření baby grill dle chuti
  • voda na podlití
  • brambory dle pořeby

Příprava

Tento recept mám od své maminky, nyní už babičky akorát jsme si jej museli trošku upravit, aby mohl i náš syn, který klasické máslo, které babička používá nemůže.

Když manžel přivezl čerstvé kuřátko a já objevila úžasné České Ghíčko, které si můžeme dopřát všichni bez obav a strachu z mléčné bílkoviny. Polkla jsem mlsnou slinu a pustila se do práce. Konečně si dopřejeme kuřátko na másle a ta chuť…. Óóó kam se hrabe máslo, tohle je prostě poklad, který v naší lednici má vždy svou poličku.

Kuře si omyjeme, nasolíme zevnitř, zvenku, dáme do pekáče, posypeme směsí Baby Grill. Podlijeme vodou a dáme péct na 180°C. Během pečení otočíme. Půl hodinky před koncem pečení, otočíme kůží nahoru, potřeme Českým Ghíčkem, přisypeme zeleninu a přiklopíme, necháme 20 minut, odklopíme a dopečeme kůrku, potřeme opět Českým Ghíčkem. Já pekla 1,5 hodiny než kuřátko odpadávalo od kosti.

Podáváme s uvařeným bramborem.

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 90 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.http://ceskeghicko.cz/kontakt/