Květáková polévka s batátem, petrželkou, rýžovokokosovým mlékem a umeoctem

 

 Ingredience

  • České Ghíčko Bio dle potřeby
  • 1 batát
  • 1 petržel
  • 1 menší květák
  • mletý kmin dle chuti
  • sůl dle chuti
  • rýžovo-kokosové mléko Provamel dle potřeby
  • Umeocet dle chuti
  • 1 litr vody
  • nať celeru na ozdobení

Příprava

Pokud máte rádi kyselo nebo polévku ze zakysané smetany je tato polévka právě pro vás. Pro všechny, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat mléčné výrobky, případně pro ty kteří rádi experimentují či chtějí vyzkoušet něco jiného. Samozřejmě je možné použít i rostlinnou smetanu a následně dokyselit, fantazii se meze nekladou, já měla načaté rýžovokokosové mléko, které dodalo navíc polévce velmi zajímavou chuť.

Květák omyjeme, rozebereme na růžičky, očistíme a na kostičky nakrájíme batát a petržel. Do hrnce si dáme rozehřát lžíci Ghí na kterém připravenou zeleninu orestujeme, zalijeme vodou, přidáme kmín, osolíme a vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, stáhneme polévku z hořáku a rozmixujeme ji tyčovým mixérem, vrátíme zpět na hořák a dochutíme rýžovokokosovým mlékem, Umeoctem a případně dosolíme a krátce povaříme. Umeocet má přirozenou slanou chuť, které využívám a velmi často již polévku nemusím přisolit. Polévku ozdobíme posekanou natí celeru, případně celými lístečky.

Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 45 minut

Umeocet: ve skutečnosti se nejedná o skutečný ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Umeocet je již slaný pozor na přesolení polévky.

Složení: UME švestky (54,5%), mořská sůl (35,6%), Shizo (Perilla listy).

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej, voda, mrkvový koncentrát, emulgátor, sojový lecitin, citronový koncentrát, zastudena lisovaný citronový olej. Alergen: soja.  Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/