Špaldové lívanečky 2v1 s čokoládou, mandlemi a v druhé variaci s borůvkami

 

 Ingredience

  • 100g špaldové mouky T 1050
  • 50g teff mouky (nemusí být, lze vynechat a použít jen špaldovou)
  • 500ml mandlového mléka
  • 50g mletých mandlí
  • 1 vejce (lze nahradit banánem)
  • 15-20g čerstvého droždí
  • 1 vanilkový lusk – vanilka z něj
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • České Ghíčko bio dle potřeby

Na ozdobení

  • borůvky dle potřeby
  • ananas dle potřeby
  • červený rybíz dle potřeby

 

Na zapečení

  • do jedné variace borůvky dle potřeby
  • v druhé variaci 1/4 Vivani čokolády na vaření 70% kakaa

Příprava

Nikdo není svatý a asi každého někdy honí mlsná, mě přepadla znenadání. Říkala jsem si „čím já ji zaženu“? Vzpomněla jsem si na lívanečky, které nám moje maminka připravovala. Já jsem dostala chuť na čokoládu, nemusela jsem dlouho přemýšlet, než jsem ji do těsta přidala a jelikož máme dostatečnou zásobu borůvek v mrazáku a jedná se o velmi oblíbené ovoce našeho nejmenšího strávníčka, padla druhá volba právě na ně, veškeré suroviny připravené, pojďme na ně.

Mandlové mléko prohřejeme v hrnci, aby bylo vlažné. Přidáme nadrobené droždí, zamícháme metličkou, hrnec odstavíme z plotny. Do mandlového mléka s droždím přidáme rozklepnuté celé vejce, mleté mandle, vanilku z vanilkového lusku, javorový sirup, přisypeme špaldovou a teff mouku. Metličkou vše důkladně promícháme. Těsto necháme přibližně 30 minut kynout, záleží na okolní teplotě.

Mezitím si najemno nastrouháme čokoládu na vaření a pro druhou variaci lívanců vyndáme z mrazáku borůvky, pokud máme čerstvé, připravíme si čerstvé. Pokud máme mražené, vyndáme si je z mrazáku krátce před pečením lívanců, aby nám příliš rychle nepovolily.

Připravíme si pánev, na které budeme lívance péct. Já zvolila pánev na palačinky. Když máme těsto nakynuté, rozdělíme si jej na dvě části, rozehřejeme pánev, kterou si lehce potřeme Ghíčkem a pomocí naběračky lijeme těsto na pánev. Do těsta, které jsme nalili na pánev, hned přidáme borůvky, které různě po lívanci rozhodíme. Lívance z obou stran opečeme pěkně dorůžova, stejně postupujeme i nadále a v případě potřeby pomažeme pánev Ghíčkem.

Do druhé části těsta přidáme nastrouhanou čokoládu, zamícháme, potřeme pánev Ghíčkem, těsto na ni naběračkou nalijeme a dorůžova z obou stran opečeme.

Na ozdobení můžeme použít různé variace sezónního ovoce, já měla po ruce zralý ananas a velkou zásobu mražených borůvek a rybízu.

Poznámka

Počet porcí: 10

Čas přípravy: 60 minut

Samozřejmě můžeme zvolit k přípravě lívanců i jiné sladidlo, případně osladit rozmixovaným banánem.

Více o teff zrnu se dočtete zde: teff

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej, voda, mrkvový koncentrát, emulgátor, sojový lecitin, citronový koncentrát, zastudena lisovaný citronový olej. Alergen: soja.  Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

p1130569