Květáková polévka s rýžovou smetanou

 

Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 1 pórek
  • 1 brambora
  • 1 květák
  • 1 petržel
  • mletý kmín
  • 1 lžíce Umeocta
  • rýžová smetana Soyatoo dle potřeby
  • šťáva z poloviny citrónu – dle chuti
  • 1 litr vody

Příprava

Včera večer jsem seděla v křesle a vzpomněla jsem si na prababiččinu podmáslovou polévku. Na tu chuť nikdy nezapomenu. Přemýšlela jsem jak jí udělat, aby ji mohl i náš Tomášek. Po neděli zásoby nic moc, ale květák, petržel, pórek se v zásobách ještě našel. Rýžovou smetanu jsem měla otevřenou a citrón se na mě smál z misky. No a vyplatilo se. Tomášek křičel mami Mňami a já málem spálila maso na plotně.

Na Českém Ghíčku jsem orestovala pórek, přidala květák, petržel. Prohřála, zalila vodou, přidala pokrájenou bramboru a kmín, povařila do měkka. Ke konci jsem přidala 3 lžíce rýžové smetany, lžíci Umeocta a podle chuti šťávu z citrónu.

Pokud Vám nedělá problém podmáslí místo rýžové smetany dejte podmáslí a přikyselte dle chuti citrónem, já dala šťávu z poloviny citrónu.

Poznámka

Pokrm vhodný pro: vegetariány, bez BKM, lepku, vajec

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 30 minut

Pro děti od 1 roku, dospělí si dosolí

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/