Kynuté knedlíčky s ovesnými vločkami, plněné borůvkami s jáhlovo kešu-kokos tvarohem s rozinkami a mandlovým mlékem

Ingredience

  • 400g špaldové polohrubé mouky
  • 100g špaldové mouky hladké celozrnné (případně lze použít jen hrubá mouka)
  • 250ml mandlového mléka nebo vody
  • 1 vejce (lze zcela vynechat)
  • 1/2 kostky droždí
  • 3 hrsti ovesných vloček
  • špetka mořské či himalájské soli

 

Zdobení

  • borůvky dle potřeby
  • špaldová mouka hrubá nebo polohrubá na pomoučnění pracovní podložky

Kešu tvaroh

 Ingredience

  • 80g kešu ořechů, nesolených, nepražených
  • 120g jáhel
  • 30g nesířených rozinek bio
  • 400ml kokosové mléko Bio Primo 67% v plechu, nebo kokosové REAL 80%
  • voda dle potřeby
  • 300ml mandlového mléka Provamel
  • kokosový cukr dle chuti

Postup přípravy zde:  kešu tvarohem

Příprava

Borůvkové hnedlíky hmmm… Už si vážně nevzpomenu, kdy jsme je měli naposledy, ale když jsem měla připravený ten úžasný jáhlový kešu-kokos tvaroh s rozinkami, tak jestli byla chuť jej někde vyzkoušet, tak právě na ovocných knedlíčkách. Nerada zařazuji sladká jídla jako hlavní chod, ale tohle je prostě bomba. Obávám se, že jsem si na sebe upletla bič. Reakce u stolu netřeba komentovat, tatínek i náš malý mlsounek se olizovali až za ušima.

Ovesné vločky si namočíme do mandlového mléka na 30 minut. Rozpustíme si droždí ve vlažném mandlovém mléce. 
Odvážíme a prosejeme mouku, přidáme vajíčko, promícháme a přidáme namočené vločky, v mléce rozpuštěné droždí, osolíme, prohněteme. V případě potřeby přidáme polohrubou špaldovou mouku tak, aby se těsto nelepilo. Necháme kynout asi tak 30 minut.
Nakynuté těsto si dáme na podložku a prohněteme. Připravíme si jednotlivé porce těsta podle toho, jak chceme mít knedlíčky velké. Jednotlivé porce rozválíme, na střed umístíme borůvky, vytáhneme cípy těsta proti sobě, zmáčknutím spojíme a v dlaních jemně pomačkáme, stejně tak postupujeme i u ostatních knedlíčků. Připravené knedlíky dáme do vařící osolené vody, zamícháme a vaříme přibližně 20 minut.

 

Po uvaření ozdobíme kešu tvarohem a čerstvými borůvkami. Pokud se vám nechce připravovat jáhlový-kešu kokos tvaroh, lze jej připravit i bez jáhel, stačí namočit kešu ořechy přes noc, druhý den přecedit a rozmixovat s kokosovým mlékem – Real Thai, dosladit dle chuti a přidat pár kapek limetky či citronu.

Poznámka

Pokud nemáte čas, chuť či si nevěříte s plněním knedlíčků, klidně udělejte malé mini knedlíčky, které jen uvařte ve vodě. Pak už jen ozdobte jáhlovým kešu-kokos tvarohem s rozinkami, přidejte čerstvé ovoce nebo připravený ovocný rozvar. Malým dětem se konzumují mnohem lépe a zachová se tak mnohem více vitamínů v čerstvém ovoci.