Ledový nepečený lískooříškový dortík

Ingredience

  • 120g kešu ořechů
  • 1 kokosové mléko REAL 80% 400ml
  • 4 lžíce kokosového mléka – zužitkujeme vodu z plechovky
  • 30g pufované quinoy
  • 50g kvalitní vysokoprocentní hořké čokolády
  • 3 lžičky Lískooříškové Ghítely  + 2 kostičky vysokoprocentní hořké čokolády
  • 2 hrstě sekaných mandlí na opražení

Příprava

Dorty mě baví a obzvláště rychlé a nepečené, jejich příprava zabere chviličku. Prostě nás honila mlsná a ledové osvěžení přišlo vhod, zaexperimentovat s quinoou a novou Ghítelou se vyplatilo, luxusní ledové osvěžení.

Kešu ořechy namočíme předem, ideálně přes noc. Ráno vodu slijeme a kešu ořechy propláchneme. Přendáme je do vyšší nádoby, přidáme vodu, která nám zůstala na dně plechovky, pouze pár lžic, aby šly kešu ořechy našlehat, následně již jen vmícháme rozpuštěnou čokoládu na vaření, pufovanou guinou. Vzniklou hmotu upěchujeme do dortové formy, kterou jsme si vystlali pečícím papírem. Výhoda pufované quinoy je, že nabere do sebe tekutiny a vytvoří společně s kešu a čokoládou těsto, pokud chcete ještě pevnější těsto postačí přidat lžíci kokosového oleje.

Připravíme si krém, kokosové mléko dáme na 45 minut do mrazáku nebo vyndáme z lednice, kde bylo alespoň 24 hodin. Vyndáme tuhou část mléka z plechu, přendáme do šlehací nádoby, rozmačkáme lžící a začneme šlehat, šleháme na plné otáčky 2-3 minuty, následně vmícháme med či jiné sladidlo.

Krém navrstvíme na korpus, využijeme mystičky, ve které jsme rozehřívali čokoládu a rozehřejeme v ní lískooříškovou Ghítelu, přidáme k ní 1-2 kostičky čokolády, necháme ji zchladnout, pokud nechceme čekat, pomůžeme si studenu vodní lázni. Během chlazení si opražíme nasucho sekané mandle, musíme nechat rovněž vychladnout.

Když máme čoko Ghítelu vychladlou nalijeme ji na střed krému a párátkem nebo špejlí roztáhneme do stran a posypeme vychladlými opraženými sekanými mandlemi a vložíme do mrazáku alespoň na 2 hodiny. Moučník následně můžeme uchovávat v lednici.

přeji příjemné mlsání a osvěžení.

Poznámka

Počet porcí: forma o průměru 16 cm

Čas přípravy: bez mražení 30 minut

zatím jsem nenašla čisté kokosové mléko bez přidaných zahušťovadel, které by drželo lépe po našlehání a chutnalo takto luxusně, takže se vážně vyplatí sehnat už se na e-shopech vyskytuje, já si jej nechávám dovážet z Německa, plánuji vyzkoušet kokosové Real thai v plechu, ale zatím se mi jej nepodařilo sehnat.

 

Lískooříšková Ghítela: Čerstvě pražené a jemně mleté lískáče, trochu medu, ghíčka, kakaa a pravé madagaskarské vanilky. Více zde: České Ghíčko