Losos na bylinkách v citrusové šťávě se šťouchanými bramborami, šalotkou a pažitkou

 

 Ingredience

  • 2 filety lososa
  • České Ghíčko dle potřeby
  • 3 stroužky česneku
  • směs vlatního koření dle chuti
  • 1/2 limetky, šťáva z ní
  • 1/2 citronu, šťáva z něj
  • brambory dle potřeby
  • pažitka dle potřeby
  • banánová šalotka dle potřeby

Příprava

Lososa máme strašně rádi a vždy přemýšlím jak jej připravit, aby nám nezevšedněl. Čerstvé bylinky s citróny a limetkami nakoupeny, zásoba lososa v mrazáku tak s chutí do toho.

Připravíme si směs bylinek – nejvíce tymiánu. Dále přidáme rozmarýn, pažitku a bazalku. Pár snítků, lístečků, nepřeháníme, chceme si vychutnat rybu.
Koření zamícháme společně se šťávou z citrónu a limetky. Lososa osolíme a polijeme směsí bylinek, citrónu a limetky. Zakryjeme a necháme marinovat 2 hodiny. Rozehřejeme si České Ghičko, opečeme oloupaný česnek, který vyjmeme a na výpeku z česneku opečeme lososa.

Příloha:
Uvaříme si brambory, rozšťoucháme, přidáme čerstvou pažitku. Orestujeme si na Českém Ghíčku banánovou šalotku a přidáme do rozšťouchaných brambor. V případě potřeby přisolíme či přidáme ještě lžíci Českého Ghíčka.

Poznámka

Směs vlastního koření – tymián, rozmarýn, pažitka, bazalka.

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 20 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/