Ingredience
Korpus
- 2 bílky
- 40g na prach namletého třtinového cukru
- 30g vlašských ořechů
- 10g pohankové mouky (já měla hladkou)
- 10g rýžové mouky polohrubé
Náplň
- 60g kešu ořechů, pražených, nesolených
- 30g kakaového másla
- 50g přírodního šmakouna
- 5-6 lžic rýžové smetany Soyatoo
Poleva
- Vivany čokoláda na vaření 70% kakaa, vegan – dle potřeby
- Provamel – rýžovo-kokosové mléko pár lžic – nemusí být, čokoláda se lépe krájí
- vlašské ořechy na ozdobení
Příprava
Z přípravy polévky mi zbyly bílky a já začala přemýšlet, jak je zužitkuji. Projela jsem pár receptů a zaujal mě recept na štafetky. Použila jsem z původního receptu korpus a náplň už byla předem jasná. Šmakounek u nás prostě frčí a v krému je prostě dokonalý.
Lituji jen jednoho, že jsem nepřipravila alespoň z dvojí dávky, protože tohle je taková dobrota, že náš malý šmakounek běhal pořád k lednici a křičel dort, mami dort, další. Takže na maminku toho už moc nezbylo, ale pár kousků jsem si uhájila pro sebe i tatínka, kterému také moc chutnalo.
Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, pouze již vmícháme namleté vlašské ořechy a mouku. Nalijeme na plech, který jsme si předem vystlali pečícím papírem, rovnoměrně rozetřeme a dáme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 7 minut. Po upečení korpus opatrně obrátíme a sundáme pečící papír, ořízneme a necháme vychladnout. Korpus je velmi křehký, pomohla jsem si nožem.
Mezitím si připravíme náplň. Do rozemletých kešu ořechů přidáme rozpuštěné kakaové máslo, které si rozpustíme ve vodní lázni. Do zchladlé směsi kešu ořechů s kakaovým máslem přidáme vyšlehanou smetanu Soyatoo, přibližně 5-6 lžic, záleží na konzistenci, aby se nám krém dobře roztíral a zároveň netekl, ale nemusíme se bát, kakaové máslo chladnutím tuhne.
Když je korpus vychladlý, rozdělíme si jej na 8 stejných dílů, které na sebe následně vrstvíme a spojíme krémem. Je na vás z kolika vrstev si jej připravíte, já dělala po třech a některé po čtyřech. Následně vložíme do lednice vychladit. Po vychlazení rozkrájíme na kostičky, které polijeme čokoládou a ozdobíme vlašskými ořechy.
Poznámka
Počet porcí: 8
Čas přípravy: 30 minut
Inspirovala jsem se na webu chezlucie.cz. Korpus se nesmí vysušit, jinak bude praskat. Čokoládu jsem rozpustila ve vodní lázni a přidala pár lžic rostlinného mléka. Doporučuji připravit z dvojí dávky, následné prořezávání nebude tolik pracné a hlavně je to strašná dobrota. Místo třtinového cukru můžete použít klasický moučkový cukr či jiné sladidlo. S třtinovým cukrem trvá našlehání déle. Stejně tak mouka, může být použita klasická pšeničná mouka či špaldová. Rostlinnou smetanu můžete nahradit klasickou.
Jiti, myslíte, že by zde šly bílky nahradit (teď nevím, jak skloňovat :-/ , ale vy mne pochopíte 😉 ) aquafabem? Vypadá to hodně lákavě, jen ty bílky mi tam nelahodí..
Ano, konkrétně u tohoto receptu bez lepku nemám vyzkoušeno, ale u jiného ano, aquafaba funguje jako bílky: 3 lžíce jsou ekvivalentem 1 vejce. Lze ji připravit z nálevu z bílých fazolí či cizrny, případně zde hodně info o ni: https://conovehonakopci.cz/2016/01/aquafaba/ a péct pozvolna, raději nejdřív na 150 a případně pak přidat, zkoušela jsem z ní pusinky a ty se mi roztekly, sušila jsem moc rychle. Každopádně mouku jen lehce vmíchat.