Ingredience
- 1 litr zeleninového vývaru*
- České Ghíčko Bio dle potřeby
- 3 malé šalotky
- 200g bílého chřestu
- 2 žloutky
- 150g rýžové smetany Soyatoo, případně mandlového mléka
- muškátový oříšek dle chuti
Příprava
Na polévku z bílého z chřestu jsem měla již delší dobu velkou chuť a musím říct, že tato je tedy velmi povedená a už se těším, až si ji znovu zopakujeme. Původně měla být ze zeleného chřestu, ale strejda si mě dle jeho slov zkusil vyzkoušet a udělal mi drobné úpravy v mé objednávce. Místo zeleného chřestu přivezl bílý a přivezl pár dalších perliček, abych se dle jeho slov nenudila, takže no počkej.
Když jsem bílý chřest viděla, polila mě horkost při představě s jeho loupáním, zkusila jsem svojí oblíbenou škrabku a chvála bohu to zvládla bez problémů a chřest byl oloupán během pár vteřin a já už se nemohla dočkat velkého finále.
Na Ghí jsem orestovala 3 malé šalotky, zalila zeleninovým vývarem, přidala oloupaný, rozkrájený bílý chřest, chřest jsem vařila 5 minut, mezitím jsem si rokvrdlala 2 žloutky s rýžovou smetanou soyaoo a po 5 minutách jsem polévku rozmixovala tyčovým mixérem, všlehala směs žloutků se smetanou, povařila za stálého míchání, ochutila jsem muškátovým oříškem. Můžeme přidat i pepř.
Poznámka
Pokud nemáte problémy s mléčnými výrobky, použijte na zjemnění bílý jogurt, zakysanou smetanu či klasickou smetanu.
*Zeleninový vývar – mrkev, petržel, řapíkatý celer – rozmixovat a použít do polévky. Inspirovala jsem se na webu fresh.iprima.cz.
Počet porcí: 4
Čas přípravy: 45 minut
České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/