Ovesný crumble s ovocem

Ingredience

  • 2-3 lžíce Českého Ghíčka bio
  • 200-300g ovesných vloček, lze zakoupit i bez lepku
  • 2 jablka
  • 200g přírodního šmakouna
  • 200ml mandlového mléka (či klasické mléko)
  • mix ovoce, co mrazák či zahrádka dá – černý, červený rybíz, jahody, borůvky, švestky, třešně
  • med či jiné sladidlo dle chuti

 

Šmakounem nám nahrazuji tvaroh, má vysokou výživovou hodnotu, jedná se o sušený bílek. Pokud nemůžete vejce či bílek lze případně rozmixovat mandle v rostlinném mléce, nejlépe opět mandlové, přidat pár kapek citronu nebo limetky, vanilku, vyšlehat do konzistence řidšího tvarohu a dosladit dle chuti sirupem či medem.

 

Příprava

 

Ovesné crumble  mám moc ráda, dá se zde improvizovat a mohou mít spoustu variací, mám jej ráda jen v základu s ovesnými vločkami a s rozpečeným ovocem jako je směs švestek, skořice a ovesných vloček. Tato verze byla v rámci úklidu mrazáku a byla to velmi chutná kombinace. S tvarohem je rovněž velmi lákavá variace, kterou si však ještě dopřát nemůžeme, a tak hledáme alternativu v podobě Šmakouna, kterého stačí rozmixovat s rostlinným mlékem, přisladit sirupem či medem dle chuti, případně pokud máme vanilku, můžeme ji přidat. Hodí se na snídani, ke kávě, svačinu i sladkou verzi oběda.

Každý máme jiné chutě, někdo má raději vláčné verze, další zase mokré či sušší, to už je na každém jak si jej zamiluje, já je připravuji takto.

Do zapékací mísy nasypeme ovesné vločky, nastrouháme najemno přírodního šmakouna (můžeme použít i švestkového), rozmixujeme jej s rostlinným mlékem, dosladíme dle chuti medem či jiným sladidlem, přidáme do zapékací mísy společně s nahrubo nastrouhanými, oloupanými jablky, přidáme tuk a zamícháme, následně přidáme libovolné množství a druhy ovoce, já dala hrst jahod, 2 hrsti rybízu mix červeného a černého, dvě hrsti borůvek, 5 švestek, hrst třešní, ovoce můžeme jen naklást na směs ovesných vloček nebo zamíchat. Vložíme do trouby a zapečeme na 180-200°C přibližně 15 minut.

Pak již jen vychutnáme tu dobrotu.

Poznámka

Počet porcí: 6

Čas přípravy: 30 minut

 

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/

Místo Ghí lze případně použít ALSAN BIO: SLOŽENÍ – palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/