Pizza s rajčaty, cibulkou, pórkem, bazalkou a kešu krémem ve dvou variacích

 

 Ingredience

Těsto na 6 mini pizza (já připravila z 1 1/2 dávky):

  • 150g hladké špaldové mouky
  • 100g hladké celozrnné špaldové mouky (pokud nemáte dejte celý podíl hladké mouky, nejraději používám T630 z Lidlu)
  • 50g Českého Ghíčka (lze využít alsan bio alternativa za máslo, či sádlo)
  • 140ml horké vody
  • 1 lžička soli

 

Rajčatová směs na potření pizzy

 

  • České Ghíčko bio dle potřeby (přepuštěné máslo)
  • 250g oloupaných rajčat
  • 1 velká cibule
  • čerstvá bazalka dle chuti
  • himalájská sůl dle chuti
  • voda na podlití dle potřeby

 

Brokolicovo-zeleninová směs na potření pizzy

  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • 100g brokolice
  • 120g špenátu
  • 1 bílá cibule
  • 1/2 lžičky pesta z medvědího česneku (případně klasického česneku)
  • 100g cukety
  • čerstvá bazalka dle chuti
  • himalájská sůl dle chuti

Zdobení:

  • rajčata dle potřeby a chuti
  • cibule dle potřeby a chuti
  • pórek dle potřeby a chuti

 

Kešu krém místo sýra (lze využít i vegan sýry, pro děti je ale nevyužívám, sice fungují i chutnají podobně, ale složením je to jedna velká katastrofa, zatím mě žádný nezaujal, pokud je však alergie na mandle a kešu ořechy tak již příliš variant není, tato varianta je nejen velmi chutná, ale rovněž výživná)

  • 200g kešu ořechů, nepražené, nesolené (předem namočené)
  • 1/2 citronu, šťáva z něj
  • 90g rýžové smetany Natumy (či hustého mandlového mléka např. Provamel, pokud použijeme mandlové mléko přidáváme dle konzistence, klidně i jiné rostlinné mléko, potřebujeme jen docílit správné konzistence)
  • 63g vody
  • 4g šalotky – jedná se o druh cibulky, drobná malá silně aromatická cibulka – lze samozřejmě využít i klasickou či bílou cibuli
  • 1 stroužek česneku

Příprava

Pizzy příliš nepřipravuji, ale nedala mi spát připravená Pizza Alenky Chramostové z blogu dobroty do bříška. Hlavně použití kešu ořechů, které využila při přípravě pizzy. Ráno jsem zasedla k počítači a brouzdala. Zabrouzdala jsem na veganotic, kde jsem nalezla kešu krém mozzarella. Ingredience jsem si trošku poupravila a pustila se do práce. Musím říct, že tohle nebudou mé poslední pizzy. Náš malý strávníček o ně sice zatím příliš nestojí, párkrát si kousnul, ale já jsem ráda, že jsem se do nich pustila. Moc jsme si pochutnali a já jsem objevila zase nové chutě a posunula se zase o krůček vpřed. Celková kompozice nemá chybu a kešu krém na slano je prostě boží a já se těším na další dobroty s ním.

Těsto na pizzu je velmi jednoduché a snadné.
Prosejeme mouku, přidáme Ghí, sůl a zalijeme horou vodou, vypracujeme těsto, s kterým můžeme hned pracovat. V dlaních z těsta vytvarujeme placku, kterou rozprostřeme na plech s pečícím papírem, rukou vytvarujeme okraje. Já jsem si na potření připravila dvě variace.

V jedné verzi rajčatovou a v druhé variaci brokolicovo-špenátovo-cuketovou.

Příprava je velmi snadná. Rajčatovou směs připravíme následovně. Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme oloupaná pokrájená rajčata, povaříme, v případě potřeby lehce podlijeme vodou, nakonec přidáme čerstvé listy bazalky, osolíme a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Jednu směs máme připravenou a připravíme si druhou.
Brokolici uvaříme v páře, pokud ji ihned nezpracujeme, vložíme brokolici po uvaření do studené vody, zachová si barvu. Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme najemno nastrouhanou cuketu, povolený špenát. V případě potřeby lehce podlijeme vodou. Krátce povaříme a nakonec přidáme lžičku pesta z medvědího česneku, bazalku a osolíme. Vzniklou směs rozmixujeme tyčovým mixérem.

Připravené rozprostřené těsto na pečícím papíru s vytvarovanými okraji potřeme připraveným základem na pizzu.
Já jsem zvolila tyto kombinace. Na rajčatový základ jsem přidala na kolečka pokrájená rajčata, cibuli a pórek.
Na brokolicovo-cuketovo-špenátový základ jsem přidala cibuli, pórek a uvařenou brokolici v páře. Klidně si přidejte na pizzy bazalku či bylinky navíc. Já ji dala do základů, protože náš malý zvědavec by ji určitě dloubal dolů.

Nazdobené pizzy vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 20 minut.

Během pečení si připravíme kešu krém, který slouží jako náhražka sýru a velmi mile mě chuťově překvapila, chutí je tento krém podobný plísňovému sýru. Předem namočené kešu ořechy přecedíme, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme vodu, prolisovaný česnek, prolisovanou šalotku, šťávu z citronu, bazalku a rýžovou smetanu Natumi. Rozmixováním vznikne hutný krém.
Když máme pizzy téměř hotové, přidáme na vrch kešu krém a dopečeme ještě 10 minut.

Poznámka

Počet porcí: 12

Čas přípravy: 60 minut

Pro dospělé by mohlo být v kešu krému víc česneku, šalotky a bazalky, ale malý by mi to nejedl, ale i tak byl výborný. Bazalku jsem záměrně nedávala na vrch, ale do rajčatové náplně, jinak by mi to dloubal. Takže pokud budete připravovat pro dospělé, klidně si dopřejte bazalku i navrch. Kešu krémem jsem se inspirovala na veganotic jen jsem si ingredience lehce poupravila. Místo škrobu jsem přidala rýžovou smetanu a místo sušené cibule prolisovala šalotku.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.

http://ceskeghicko.cz/kontakt/

NATUMI rýžova smetana, Bio – Voda, rýžové přísady (rýžový škrob*, rýžová mouka*, rýžový sirup*) (7%), slunečnicový olej*, (7%), emulgátor: slunečnicový lecitin*, zahušťovací látka: xantan, mořská sůl, přírodní aroma* * z kontrolovaného ekologického zemědělství Produkt se nedá šlehat. Smetanu lze použít studenou nebo do teplé kuchyně. Obsahuje jen 8% tuku. Min. trvanlivost viz vrchní část obalu. Skladujte v suchu a chladu, po otevření skladujte v ledničce.