Pohankové vafle s vanilkovou hraškou, šachorovou moukou a jablíčkem

 

 Ingredience

  • 100g pohankové mouky
  • 20g šachorové mouky
  • 20g vanilkové hrašky
  • 1 jablko
  • 200ml mandlového mléka Provamel
  • 1 lžička kypřícího prášku z vinného kamene bio-nebio
  • tuk na pomazání plotýnky
  • jahody na ozobení

Příprava

Vanilkovou hrašku už známe a co Šáchorovou mouku? Šáchor se schovává za mnoho jmen, nejčastěji chufa (čti: čufa), zemní mandle nebo také tygří ořechy.
Mouka se vyrábí z podzemních hlízek, které mají lahodnou lehce nasládlou mandlovo-lískovooříškovou chuť a vzhledově připomínají seschlé lískové ořechy. Šáchorová mouka chuťově zcela nahradí mleté ořechy, proto ji tedy ocení i alergici na ořechy, kteří jí mohou využít jako náhražku. Jedná se o přirozeně bezlepkovou plodinu. Já se ji dnes rozhodla vyzkoušet v kombinaci s vanilkovou hraškou. A výsledek? Nemá chybu.

Prosejeme pohankovou mouku, přidáme vanilkovou hrašku, šachorovou mouku, najemno nastrouhané jablko, kypřící prášek, začneme šlehat a postupně přiléváme mandlové mléko a vyšleháme těsto. Nahřejeme vaflovač, tukem potřeme plotýnky a nalijeme do něj těsto. Já pekla na stupeň tři 8 minut.

Poznámka

Počet porcí: 10

Čas přípravy: 30 minut

Rostlinné mléko si můžete připravit doma: rostlinné mléko

 

Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.

Hrašku Vanilka použijeme do koláčů a moučníků z kynutého těsta, těsta kypřeného práškem do pečiva. Vynikající jsou palačinky, kde vajíčka nahradíme Hraškou Vanilka. Při zapékání sladkých nákypů a žemlovky si z Hrašky Vanilka uvaříme bešamelovou omáčku, která nákyp spojí, aniž bychom použili vajíčka.

Složení: Hrách žlutý, směs obilovin (kukuřice, rýže, jáhly), vanilka, směs koření.

Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).

Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska