Pohankovo-kokosový sen s karobem, kousky čokolády a Ghítelou

 

 Ingredience

  • 50g pohankových vloček
  • 1 lžíce Ghítely
  • Lifefood čokoláda 80% dle potřeby
  • 20g nastrouhaného kokosu
  • 3 lžíce karobu
  • 100ml kokosového mléka Provamel
  • 200ml mandlového mléka Provamel
  • agáve sirup dle chuti

Příprava

Když mám chuť na něco dobrého, sázím na pohankový dezert s čokoládou a v kombinaci s Ghítelou je to prostě vražedná kombinace.

Kokos si nasypeme do mixéru, přilijeme kokosové mléko, přidáme agáve sirup a rozmixujeme. Do hrnce si nasypeme pohankové vločky, které zalijeme mandlovým mlékem, přidáme karob, Ghítelu a krátce prohřejeme, rozmixujeme. 
Na dno sklenice dáme kokosovou směs a na ni tmavou pohankovou směs s ghítelou. Ozdobíme kokosem a nastrouhanou čokoládou.

Kdo má rád sladké, může si tmavou směs navíc přisladit. Co se týče použití rostlinného mléka, vše je závislé na požadované konzistenci, doporučuji mléko přidávat postupně, aby směs nebyla příliš řídká.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 20 minut

Rostlinné mléko si můžete připravit doma více zde rostlinné mléko

Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě.

Karob se získává z lusků a vyznačuje se především bohatstvím bílkovin, minerálů a vitamínů. Oproti kakau však neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin, a je tedy v porovnání s ním tou zdravější variantou. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, co se vitamínů týče pak vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.

Rozdíly mezi kakaem a karobem jsou patrné i z hlediska obsahu tuků a cukrů. Kakao je mnohem tučnější než karob – zatímco první ze jmenovaných obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.

Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Karobová čokoláda tak představuje vhodnou (a pro zdraví mnohem příznivější) náhražku mléčné čokolády, kterou mohou využívat alergici na kravské mléko, ale která tvoří bohatý zdroj živin i pro nealergiky.