Pstruh na citronu, tymiánu s bramborovo-špenátovou pěnou na cibulce s rýžovo-kokosovým mlékem

 

 Ingredience

  • olivový olej dle potřeby
  • 1 pstruh
  • 1/2 citronu
  • sůl dle chuti
  • tymián pár větviček

Bramborovo-špenátová pěna

  • 2-3 brambory
  • 1/2 cibule
  • 1-2 plátky mraženého listového špenátu Bonduelle
  • rýžovo-kokosové mléko dle chuti
  • sůl dle chuti
  • České Ghíčko dle potřeby

Příprava

Rybičky máme moc rádi a snažíme si je dopřát pravidelně. Nejraději připravuji lososa, který je bez kostí, ale rozhodně se kvůli tomu nehodlám ochudit o ostatní druhy ryb a už vůbec ne o pstruha.
Jedna z našich nejoblíbenějších úprav je právě tato, používám ji na většinu ryb a je prostě nejlepší, sůl, citron a tymián je prostě klasika, která nikdy nezklame. Vím, že by se lépe vyjímala na fotce celá ryba, ale já si ji rozhodně nechtěla nechat vystydnout a jelikož syn ještě spal a bylo zapotřebí kosti pečlivě vybrat, objektem focení se stala právě jeho porce.

Pstruha očistíme, omyjeme, rybu nasolíme zevnitř i zvenku, poctivě pokapeme citronem, přidáme pár větviček tymiánu, přikryjeme alobalem, dáme do lednice a necháme 3 hodiny odpočinout.

Využijeme času, který máme a připravíme si přílohu.

Oloupeme si brambory, rozkrájíme, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit. Mezitím si na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme povolený špenát, osolíme, rozmixujeme, přidáme uvařené, scezené brambory a rozmixujeme. Dle potřeby přilijeme rýžovo-kokosové mléko a vyšleháme do hladké pěny, dosolíme a metličkou do horké pěny všleháme změklé Ghí.

Po třech hodinách vyjmeme pstruha z lednice, rozehřejeme si pánev společně s olivovým olejem a rybu pozvolna dozlatova opečeme.
Podáváme s připravenou přílohou.

Dobrou chuť.

Poznámka

Počet porcí: 1

Čas přípravy: 60 minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej, voda, mrkvový koncentrát, emulgátor, sojový lecitin, citronový koncentrát, zastudena lisovaný citronový olej. Alergen: soja.  Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/