Teff pohankové crackery ve dvou variantách s mákem a v druhé verzi s pestem z medvědího česneku a sezamem

 

 Ingredience

  • 150g pohankové mouky hladké
  • 100g teff mouky tmavé Adveni
  • 80g kokosového oleje
  • 80g Alsanu bio (náhražka za máslo)
  • 1 lžíce Českého Ghíčka
  • 1 vejce
  • 20g tapioka škrobu Adveni
  • 1-2 lžíce vody
  • 8g soli
  • pohanková mouka hladká na podsypání
  • 1 vejce na potření
  • mletý mák na posypání dle potřeby
  • pesto z medvědího česneku dle potřeby (případně česneku klasického)
  • sezamové semínko na posypání dle potřeby

p1140905

Příprava

Bezlepkové těsto je pro mě vždy výzvou. Už nějaký čas si s ním hraji a musím říct, že pohanková a teff mouka patří mezi mé oblíbené. Mají svoji zvláštní a specifickou chuť a vůni a pro přípravu slaného pečiva se tato kombinace velmi hodí.

Do pohankové a teff mouky přilijeme rozpuštěný kokosový olej, povolené Ghí, Alsan, vejce, sůl. Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, přidáme tapioka škrob a pro lepší práci s těstem trochu vody. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny, do jedné poloviny zapracujeme mák a do druhé poloviny sezamové semínko a pesto z medvědího česneku, já dala 1 lžičku. Bude zapotřebí přidat pohankovou mouku, pesto těsto lehce naředí.
Když máme těsta připravená, vložíme je alespoň na jednu hodinu do lednice. Následně těsto důkladně propracujeme, odebere část těsta, které rozmáčkneme dlaní na placku a vykrojíme radýlkem crackery. Optimální výška je 0,5cm, nedoporučuji dělat příliš veliké, pečivo je křehké. Nepočítejte s tím, že těsto půjde válet a klasicky vykrajovat, já jsem radýlko použila spíš jako žiletku, kterou jsem vmáčkla okraje do těsta, jde použít i vlnité vykrajovátko ve tvaru obdélníčku, zakoupíte v domácích potřebách, jinak se s těstem pracuje poměrně dobře. Případně vykrojte libovolným vykrajovátkem, které zrovna máte doma. Nejlépe se s těstem pracuje na pečícím papíře, následně vykrojený tvar podebereme nožem a přemístíme na plech s pečícím papírem. Připravené crackery potřeme rozkvrdlaným vajíčkem, crackery s medvědím pestem posypeme sezamem a makové zase mákem nebo také sezamem. Takto připravené těsto vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 15 minut.

Poznámka

Z uvedených surovin upečete dva plechy crackerů.

Počet porcí: přibližně 40 kusů

Čas přípravy: více jak 90 minut

 

Tapioka škrob je škrob, ve kterém vidím nejen pomocníka, který těsto nakypří, prodlouží trvanlivost, ale má i živiny což se o běžných škrobech říci nedá.
Tapioka se ve svém složení pyšní zastoupením vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku. Nechybí ani zdroj železa, kyseliny listové, vitamínu B a omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Má příznivý vliv na trávení mnohem více informací najdete na webu spektrumzdravi.cz

Složení Alsanu bio: neztužený palmový tuk, slunečnicový olej, sojový lecitin, voda, mrkvová šťáva, citronová šťáva.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej, voda, mrkvový koncentrát, emulgátor, sojový lecitin, citronový koncentrát, zastudena lisovaný citronový olej. Alergen: soja.  Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

 

p1140902