Špaldové vafle s ovesnými klíčky a Ghíčkem

 

 Ingredience

  • 100g špaldové hladké mouky (lze nahradit bezlepkovou směsí, případně pohankovou moukou)
  • 180ml vody
  • 20g Českého Ghíčka
  • 30g vloček s ovesnými klíčky (mohou být pohankové)
  • 10g droždí
  • 1/2lžičky medu
  • 1/2 lžičky himalájské soli
  • ředkvičky dle chuti

Příprava

Ráda si upeču vlastní pečivo, jen prostě někdy není tolik času, kolik bych si představovala. Když jsem vyzkoušela druhé vafle tak jsem si řekla, že to prostě musí jít a zkusím udělat těsto na rohlíky na způsob vaflí. No a ono se to povedlo. Jsou moc dobré k šunce, paštice, pomazánce. Má to akorát jednu chybu. Nezůstala už ani jedna.

Prosejeme si mouku, přidáme namleté vločky, přidáme sůl, med a část vlažné vody, ve které jsem si rozpustili droždí. Promícháme a postupně přiléváme zbylou vodu. Těsto má konzistenci lívanců. Promícháme a necháme kynout 20-30 minut. Necháme rozehřát vaflovač, nalijeme těsto, pečeme 5 minut. Musíme počítat při nalévání s tím, že těsto naběhne a mohlo by z vaflovače vytéct. Po upečení necháme vychladnout. Pokud chceme vafle křupavé, neuklízíme do sáčku ani nádoby. Pokud chceme měkké, dáme do sáčku či nádoby.
Je možné je použít místo pečiva, já si je namazala ghíčkem a dala na ně pokrájené ředkvičky.

Poznámky

Počet porcí: 10

Čas přípravy: 45 minut

Děti s ABKM mají velmi citlivé zažívání, zvažte použití droždí, BKM jako takové neobsahují, ale kvasinky by některým citlivým bříškům mohly vadit. Já u syna dala prvně kolem 1,5 roka. Jako alternativu lze použít vinný kámen, bezfosfátový kypřící prášek.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

P1100778