Špičky

Ingredience

piškot

  • 2 vejce
  • 60-80g hladké špaldové mouky, množství mouky je orientační, vždy mám jinak velká domácí vejce, tudíž množství mouky upravuji tak, aby těsto před přidáním bílků bylo hutné
  • 40g panely či jiného sladidla
  • špetka soli

 

krém

  • 1 kokosové mléko v plechu 400ml, já používám vysokoprocentní REAL 80%
  • 100-150g hořké čokolády na vaření
  • sladidlo dle chuti, lze i tekuté, já již nepřislazuji pokud dělám dětem, nechám na chuti každého
  • pro vyšší intenzitu lze přidat 1-2 lžíce kakaového prášku

 

zdobení

  • vysokoprocentní čokoláda na vaření dle potřeby, já používám Troubelice, Vivani nebo domácí z kakaové hmoty a kakaového másla
  • lžíce kokosového oleje

 

 

Další alternativy krémů

krém

  • 2 plechovky kokosového mléka (400ml má objem jedna plechovka, nejvíce nám chutná kokosové mléko od REAL, ale zde jde použít jakékoliv, ideálně 80%)
  • cukr dle chuti
  • 5 lžic kakaového prášku
  • 200g kvalitní hořké čokolády (lze použít případně i vegan bílou čokoládu)
  • 250g másla či alsanu bio

 

příprava krému zde: http://navlnechuti.cz/harlekyn-rovnez-bezlepek-a-vegan-verze/

krém

  • 4 kokosová  mléka v plechu 400ml (lze i jiné rostlinné)
  • 2 pudinkové prášky bio Amylon vanilkový
  • 1/2 čokolády na vaření Vivani
  • necelé 2 balení alsanu bio – náhražka za máslo ( do světlého krému jsem dala 174g a do tmavého 178g
  • 2 lžíce panely a  javorový sirup či med dle chuti
  • mletá vanilka či vanilka z vanilkového lusku dle chuti

příprava krému zde: http://navlnechuti.cz/orechovy-dort-s-cokoladovym-kremem/

Příprava

Potřebovala jsem nějaký rychlý zákusek pro toho našeho mladého pána, šli jsme na návštěvu, kde byla spousta sladkých lákadel a nic co by mohl neb všude je mléko, smetana či jiné mléčné složky, a tak jsem rychle improvizovala. Tento krém je sázka na jistotu je nejen rychlý, ale strašně jedlý. Každopádně dle vašich možností jsem uvedla ještě další dvě možné varianty krému, které mám vyzkoušené a budou hezky držet. Tato varianta je pro děti, likér bude možné klidně přidat, ale pro abkm si jej budete muset případně vyrobit. Myslím, že nemusím říkat jaká byla odezva malého i nám moc špičky chutnaly o proti kupovaným je ten krém prostě luxusní.

 

Nejprve jsem se pustila do přípravy piškotu, žloutky oddělíme od bílků, z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, dáme stranou. Žloutky našleháme s cukrem, já zvolila panelu a postupně zašleháme mouku. Nakonec velmi zlehka vmícháme bílky, pokud je budete míchat dlouho těsto bude tekuté takže zlehka a krátce.

Vzniklé těsto můžeme stříkat na plech s pomocí sáčku a nebo si můžeme vzít formu na mini muffiny, tu jsem si pořídila já a je na to skvělá. Těsta jen necelou čtvrtku, vychází mi to polévková lžíce na jeden muffin piškot. Když máme hotovo dáme piškoty upéct, pekla jsem na 180°C přibližně 15 minut.

Piškoty necháme vychladnout já jich měla o něco víc než bylo na špičky třeba, a tak jsem jich ještě pár na plech udělala jen tak.

 

Pustíme se do přípravy krému, který jsem připravovala já. Kokosové mléko v plechu dáme na 30 minut do mrazáku, v létě max 45 minut. Případně lze nechat 24 hodin v lednici předem nachladit.

Připravené nachlazené mléko otevřeme, vyndáme tuhý podíl do šlehací nádoby, rozmačkáme lžící a na plné otáčky našleháme, během šlehání můžeme přidat kakaový prášek či sladidlo, pokud bychom měli potřebu, Když máme našleháno zašleháme rozpuštěnou, vychladlou čokoládu na vaření za stálého šlehání přiléváme. Našlehaný krém vložíme do lednice vychladit ideálně na 1-2 hodiny, aby se s ním hezky zdobilo.

Když máme piškoty vychladlé, vezmeme si zdobící sáček, krém z lednice a pustíme se do zdobení. Snažte se krém rukama příliš neohřát, zdobte svižně od hran nahoru na střed, pokud budete plnit, vršek si nechte otevřený, naplňte a uzavřete. Když máme nazdobeno stačí již jen namočit opět do vychladlé čokolády, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni, pro lepší práci s čokoládou doporučuji přidat lžíci kokosového oleje, máčet s protočením ruky pěkně dokola.

 

No a již jen stačí vložit do lednice  nechat čokoládu ztuhnout, těžké to čekání 😀

 

No a pak už jen vychutnat tu dobrotu, kdo dřív, přeji dobrou chuť a příjemné mlsání.

 

 

 

 

 

Poznámka

Určitě není problém si krém nechat světlý pro variantu indiánků.

Počet porcí: já dělal nízké malé mini špičky 12 kusů

Čas přípravy: 1 hodina

Mnou používaná mléka

 

Real kokosové mléko 80% zatím nejlepší, které jsem měla, nejlépe šlehatelné bez přidaných zahušťovadel, pouze kokosová dužina a voda

Kokosové mléko 400ml Real Thai

Složení: kokosový extrakt 85%, pitná voda.

Sterilováno. Bez konzervantů.

Vyrobeno v Thajsku.

 

Koupíte například zde: https://bezlepkovepotraviny.cz/bezlepek/2516-kokosove-mleko-400ml-real-thai.html?fbclid=IwAR3sw8giVSwzeGIb4pkWizaQe6wKCajGSBLd_ejq0jWodOq44XQM9mQ2Yds