Šlehačkové řezy s kokosovou smetanou, borůvkami a černým rybízem (možné jakékoliv ovocné variace, které se hodí ke smetaně)

Ingredience

korpus

 

  • 100g žitné mouky
  • 250g špaldové mouky jemně mleté (případně můžeme nahradit mouku v celém poměru a to 250g polohrubé mouky, dozajista půjde i bezlepková verze například pouze z rýžové mouky nebo mix pohanková/rýžová jen bude třeba ubrat mouku přibližně o 40g, bezlepkové mouky mají vyšší savost)
  • 5 – 6 vajec, podle velikosti, já mám domácí a tam je to vždy různé, obecně se řídím poměrem kolik váží vejce tolik mouky + 1 vejce pak navíc
  • 250-300 ml vlažné vody dle savosti těsta
  • 1 kypřící prášek bez fosfátů
  • 150g panely či jiného sladidla
  • špetka soli
  • tuk na vytření a rýžovou polohrubou nebo hrubou mouku na vysypání formy
  • borůvkový džem na potření korpusu

 

šlehačková smetana

  • 2 kokosová mléka v plechu 400ml, já používám REAL 80%
  • 60g kakaového másla na zpevnění, lze i želatina či agar
  • vanilka
  • moučkový cukr dle chuti, lze i med či javorový sirup

 

ovocný přeliv s želatinou či agarem

  • 900g mraženého ovoce, (samozřejmě v létě lze i čerstvé, které navrstvíme na smetanu a zalijeme šťávou povařenou s želatinou či agarem – musí být vychladlá)
  • 5 lžic kvalitní vepřové nebo hovězí želatiny (u hovězí pozor pokud vadí hovězí maso) nebo 2,5 agarové tyčinky country life, množství použité na mražený stav ovoce

 

 

Příprava

Miluji šlehačkové moučníky, jsou lehké, nadýchané, na tomto dezertu je skvělé,  že si jej můžete měnit dle sezóny a to nejen ovocem, ale i celkovou změnou do zakysané podoby, kdy stačí do hotové smetany přidat nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z citronu či limetky dle vlastní chuti, nechat pěkně rozležet v lednici před potřením a je to naprostá pecka. Rovněž korpus je skvěle univerzální, nadýchaný, skvěle se hodí na řezy, koláče, dorty, bublaniny.

My si tentokrát vychutnali šlehačkové řezy s pěknou porcí rybízu a borůvek. Proč právě vepřová želatiny, při abkm (alergii na bílkovinu kravského mléka) nelze u některých alergiků použít hovězí, navíc želatina se nechá dát vychladnout aniž by zatuhla, pomaloučku tuhne, ale konečný efekt tuhnutí je v lednici. U agaru je trošku problém, tam se musí lít vlažná směs což přípravu moučníku prodlouží časově neb je třeba, aby smetana na moučníku byla pořádně vychlazená, aby přelití vlažným agarem zvládla, ale jde to u recept s mini cheescake  jsem již takto připravovala. Určitě tento moučník vyzkoušejte, nebudete litovat je úžasný. Moc bych tímto chtěla poděkovat za konzultaci Kateřině Gallinové, která mi želatinu doporučila, s Katkou si píši ráda je skvělá a má neuvěřitelné znalosti o potravinách, zdravé výživě a želatinu, kterou mi doporučila používá delší dobu, Kateřinu najdete na webu http://www.skritcikuchyne.cz/  určitě její web navštivte má skvělé recepty pro alergiky i obecně různě orientované recepty.

A nyní k receptu.

Do jedné mísy si prosejeme obě mouky, přidáme kypřící prášek, špetku soli. Do druhé mísy rozklepneme celá vejce, přidáme panelu a krátce našleháme ani ne minutu, postupně za stálého šlehání přidáme sypké suroviny střídavě s vodou. Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy, já měla plech o rozměru necelých 40cm, ale je vyšší 3,5cm, počítejte, že moučník vyběhne a budeme vrstvit ještě smetanu a ovoce, tak ať máte dostatek místa.

Vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 40 minut, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme důkladně vychladnout.

Pustíme se do přípravy kokosové šlehačky, kokosové mléko v plechu dáme na 30 nejdéle 45 minut do mrazáku, teď v zimě pokud skladujete mléko v chladu stačí těch 30 minut, případně máme předchlazené den předem z lednice. Tuhý podíl přendáme do šlehací nádoby, rozmačkáme lžící, přidáme vanilku, sladidlo a začneme šlehat na plné otáčky, nakonec zašleháme i rozpuštěné, vychladlé kakaové máslo, které nám šlehačku zpevní. Kokosové mléko se našlehá stejně jako smetana, takto připravenou šlehačku si dáme vychladit do lednice.

Pustíme se do přípravy ovocného přelivu. Do rendlíku si dáme malé množství vody, přibližně 250ml, do které rozpustíme želatinu, můžeme lehounce přihřát.

Do hrnce nasypeme ovoce, necháme povolit, přilijeme želatinu a začneme vařit, pokud bude nutné přidáme trošku vody, tolik, aby se nám ovoce nepřichytilo, vše společně povaříme a necháme zcela vychladnout, ideálně když se nám začne během chladnutí lehce lepit ovoce a šťáva na prst, nepanikařte, že není hned vše tuhé. Vezměte část ještě horké ovocné směsi s želatinou a dejte do lednice. Je to zkouška tuhosti pro případ, že by bylo přidané želatiny málo. Pokud želatina tuhne a už nebudeme přidávat necháme zcela vychladnout.

Následně vezmeme upečený korpus, který potřeme borůvkovým džemem, dle druhu ovoce, které budeme dávat na povrch volíme vhodnou marmeládu či džem. Potíráme z důvodu, aby nám šťáva nezatekla pod korpus a následně jej nerozmáčela.

Na džem navrstvíme připravenou smetanu, plech dáme takto do lednice a čekáme na vychladnutí ovocného přelivu. Když je zcela želatina s ovocem vychladlá, vezmeme naběračku, vybereme ovoce, navrstvíme na šlehačku, opatrně, nespěcháme a šťávou následně již jen přelijeme, hotovo, dáme do lednice ztuhnout, bude to trvat tak 1 hodinu. Já začala péct kolem 11 hodiny a v 5 večer jsme už baštili.

Jinak určitě není problém místo želatiny použít agar, postup je stejný, ve vodě či ovocné šťávě necháme nabobtnat agarové tyčinky, následně povaříme s ovocem do rozpuštění a necháme vychladnout do doby dokud nezačne agar tuhnout, ten budeme lít mírně teplý tudíž smetana na korpusu musí být už delší dobu a nachlazená, doporučuji alespoň 3 hodiny a ještě lépe den předem.

 

Nebojte se toho stojí to za to, kdo ochutnal byl v sedmém nebi.

Poznámka

 

Počet porcí: na 1 plech

Čas přípravy: tento moučník je spíše o čekání, chladnutí a tuhnutí takže 6 hodin

 

 

Agarové tyčinky, jsou nejvyšší kvality, následují vločky a prášek. Agar je velmi hodnotným zdrojem živin, více zde: http://navlnechuti.cz/morske-rasy-agar-nori-syrske-hijiki-dulse-wakame-kombu/

 

Real kokosové mléko 80% zatím nejlepší, které jsem měla, nejlépe šlehatelné bez přidaných zahušťovadel, pouze kokosová dužina a voda

Kokosové mléko 400ml Real Thai

Složení: kokosový extrakt 85%, pitná voda.

Sterilováno. Bez konzervantů.

Vyrobeno v Thajsku.

 

Koupíte například zde: https://bezlepkovepotraviny.cz/bezlepek/2516-kokosove-mleko-400ml-real-thai.html?fbclid=IwAR3sw8giVSwzeGIb4pkWizaQe6wKCajGSBLd_ejq0jWodOq44XQM9mQ2Yds

 

 

 

MNOU POUŽITÁ ŽELATINA

Prvotřídní kvalita je zaručena u tohoto výrobku, který splňuje nejvyšší standardy na tento druh produktu. Výrobek byl vytvořen selektivní hydrolýzou pojivových materiálů a/nebo kostí zvířat z volné pastvy. Jedná se o výrobek bez příchuti. Neobsahuje MSG (glutamáty), je přirozeně bez lepku, splňuje standardy košér a jedná se o čistou bílkovinu. Pro více informací o složení, viz níže.

VELKÝ POZOR PŘI OBJEDNÁVCE – tento výrobce dělá VEPŘOVOU želatinu HOVĚZÍ a doplněk stravy, který je v zeleném obale a to je čistý kolagen, který neželíruje, pouze doplněk stravy. Takže pro kuchynské využití pouze ORANŽOVÝ obal a teď pozor.

Rozdíl mezi HOVĚZÍ A VEPŘOVOU v obale je téměř nula jen na hovězí je navíc nápis koshet beef –  to je jediný rozdíl. Což je zde na obrázku právě ta hovězí, tak jen pozor při objednávce pokud vám vadí hovězí maso může i želatina.

Moc bych tímto chtěla poděkovat za konzultaci Kateřině Gallinové, která mě želatinu doporučila, Kateřinu najdete na webu http://www.skritcikuchyne.cz/

Hovězí k koupi zde či Amazon: https://www.paleo-doupe.cz/sortiment/great-lakes-zelatina-bez-prichuti-454-g

 

Použití: do jídel, na zahušťování, na výrobu želé na dezerty či jen tak ke konzumaci, hlavně jako potravinový doplněk. Doporučené dávkování je 2 zarovnané polévkové lžíce za den. Rozpustit v tekutině Vaší preference, nechat zhoustnout a konzumovat.

 

 

Kateřina Gallinová mi ještě doporučila vepřovou běžně dostupnou želatinu od Vitani protože je mi jasné, že ne každý bude hned objednávat želatinu v takové cenové relaci.