Ingredience
- Bio Českého Ghíčka na opečení vdolků, dle potřeby, vegané kokosový olej
- 100g žitné mouky
- 400g špaldové jemně mleté (případně celý poměr tedy 500g polohrubé nebo hladké mouky)
- 50g Bio Českého Ghíčka, másla či rostlinného tuku – vegané a abkm rostlinný tuk například Alsan bio či jiný rostlinný tuk
- 40g panely či jiného sladidla
- 1 žloutek – vegané a alergici na vejce vynechají, jen přidat o něco málo rostlinného mléka
- 20g kvasnic
- 250ml rostlinného mléka či vody
- 1-2 lžíce rumu
- 1 lžička soli
Zdobení
- marmeláda či džem, já měla borůvkový, luxusní jsou i hrušková povidla
- 1 plechovka kokosového mléka REAL 400g, mnou vyzkoušená a používaná kokosová mléka v plechu najdete v poznámce, nepoužívám kokosová mléka se zahušťovadly, vím, že jdou našlehat, ale dětem se mi to dávat nechce – lze zakoupit rovněž smetanu ke šlahání Schlagfix či kokosová smetana ke šlehání Soyatoo, tam najdeme však zahušťovadla
- vanilka
- moučkový cukr dle chuti či jiné sladidlo dle preferencí
Příprava
Náš malý mlsáček si poručil vdolečky, tak mamka pekla vdolky sice ne úplně z bílé mouky, trošku jsem přidala žitné, ale jsou i tak nadýchané a více než chutné.
Připravíme si kvásek, do vlažné vody či rostlinného mléka nadrolíme droždí, přidáme 1 lžíci mouky, 1 lžici cukru, zamícháme, překryjeme utěrkou a necháme vzejít peřinku.
Do mísy prosejeme mouky, přidáme žloutek (pokud nemůžeme vynecháme, dále přidáme rozehřátý vlažný tuk, sladidlo, rum, sůl a nakonec vzešlý kvásek.
Vypracuje vláčné těsto, které pomoučníme moukou, překryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně 45 minut.
Po nakynutí těsta si vytvarujeme vdolečky, které klademe na pomoučněný vál, na pánvi rozehřejme tuk a opečeme z obou stran, necháme vychladnout. Vdolky potřeme našim oblíbeným džemem a našlehanou kokosovou smetanou.
Tu připravíme velmi rychle a snadno. Kokosové mléko v plechu dáme na 24 hodin do lednice nebo 30 – 45 minut do mrazáku.
Do šlehací nádoby vyndáme tuhý podíl, který rozmačkáme lžící, přidáme moučkový cukr, vanilku a našleháme, vyšlehá se nádherná smetana, kterou dáme ideálně na 1 hodinu do lednice, vše se vyplatí připravit předem.
No a už jen vychutnáme u dobré kávy či čaje, přeji příjemné mlsání.
Poznámka
Počet porcí: 14
Čas přípravy: 2 hodiny
Kokosové mléko REAL
Pravé kokosové mléko bez přidaného cukru, zahušťovadel a jiných zbytečných přísad.
Obsahuje pouze 80% kokosu a vodu.
Lze zakoupit například zde: http://www.nakupznemecka.cz/vipservices/eshop/1-1-Potraviny/-4-/5/2961-Real-Kokos-Milch-80
Kokosové mléko 400ml Real Thai
Složení: kokosový extrakt 85%, pitná voda.
Sterilováno. Bez konzervantů.
Vyrobeno v Thajsku.
Koupíte například zde: https://bezlepkovepotraviny.cz/bezlepek/2516-kokosove-mleko-400ml-real-thai.html?fbclid=IwAR3sw8giVSwzeGIb4pkWizaQe6wKCajGSBLd_ejq0jWodOq44XQM9mQ2Yds
Vynikající smetana ke šlehání – nyní v neslazené verzi – modrá a červená slazená. Tuto jedinečnou rostlinnou smetanu lze nejen nádherně ušlehat, ale navíc chutná sladce a lahodně i přesto, že je neslazená a téměř bez cukru. Její neuvěřitelně dlouhotrvající stabilita je ideální pro zdobení všech typů pokrmů a to jak v sladkých, tak ve slaných receptech. Perfektní je nejen pro běžné spotřebitele, ale především do profesionálních kuchyní a restaurací. Nyní v praktickém 200 ml tetrapak balení. POZOR! Použijte univerzální smetanu ke šlehání, stejně jako tradiční smetanu nebo jako lahodnou zmrzlinu. Schlagfix smetanu ke šlehání můžete nechat zmrznout v v kelímku a poté si ji vychutnat jako zmrzlinu nebo sorbet. Sami vidíte, jak snadno lze připravit velmi chutnou, zdravou a kaloricky přívětivou veganskou zmrzlinu. Po rozmrazení ji samozřejmě lze použít jako klasickou smetanu ke šlehání. Tento produkt je stabilní vůči mrazu. Nejlepšího a nejstabilnějšího výsledku šlehání můžete dosáhnout při střední rychlosti šlehání a teplotě smetany mezi 5 – 8 °C, proto doporučujeme uložit univerzální smetanu ke šlehání do ledničky několik hodin před použitím. Standardně může být výrobek skladován při pokojové teplotě. Složení: Voda, rostlinný tuk (15%), maltodextrin, glukózový sirup, stabilizátory: Škrob, polysorbát 60 (E435), citrát sodný (E331), hydroxypropylmethylcelulóza (E464), celulóza (E460), karboxymethyl celulóza (E466), fosforečnan sodný (E339), emulgátory: Stearoylaktylát sodný (E481), mono-a diglyceridy mastných kyselin (E471) estery polyglycerolu (E475), sůl, aroma. Více o emulgátorech a kde koupit na: http://www.veganfoods.cz/
Smetany ke šlehání – možné alternativy, ale za mě ne ta chuť je jinde
Soyatoo rýžová smetana ke šlehání
Rýžová smetana ke šlehání: rýžový nápoj (voda, rýžový sirup, rýžový škrob a rýžový mouka) (75%), ztužený rostlinný tuk (12%), invertní cukerný sirup, hrachová bílkovina, emulgátor: mono a diglyceridy mastných rostlinných tuků, zahušťovadlo: celulóza a natriumalginát, regulátor kyselosti: kalium fosfát a mononatrium citrát, jedlá sůl, aroma (rostlinné)
Soyatoo kokosová smetana ke šlehání
kokosová smetana ke šlehání: 75% kokosová voda (voda, kokos), Kokosvý tuk 12%,sirup z invetního cukru, hrachová bílkovina, emulgátor: mono a diglyceridy mastných kyselin (rostlinných), zahušťovadla: celulóza a alginát sodný, regulátor kyselosti: fosforečnan draselný a citranon sodý; sůl, aroma rostlinného původu.