Třešňový dezert s jáhličkami datlemi, kešu ořechy a mandlovým mlékem

Ingredience

  • 250g vařených jáhel
  • 4 dalte
  • 2 hrsti kešu ořechů, nepražených, nesolených
  • mletá skořice na špičku lžičky
  • mandlové mléko Provamel dle potřeby
  • 100g čerstvých třešní bez pecek
  • třešně na ozdobení dle potřeby

Příprava

Letošní úroda ovoce je u nás velmi slabá, postaral se mráz a kde neškodil mráz škodí sucho, třešně letos prvně nemáme, ale naštěstí babička zásobuje, na druhou stranu bude bohatá úroda rybízu a borůvek, tak alespoň něco.

Velké děkuji se pojí právě s tímto receptem na lahodný dezertík. Chtěla bych poděkovat Ivetě Veselé, která je profesionální fotografkou. Ivetiných služeb využívám pro rodinné focení. Příjemná, milá, sympatická a velmi ohleduplná paní fotografka. Ukázala mi, že jde s fotkami vytvářet neuvěřitelné věci. Za to ji patří velké děkuji. Pokud budete hledat kvalitní služby, příjemné prostředí a přístup, vřele doporučuji foto-iveta.cz Děkuji.

A nyní se pustíme do přípravy dezertu. Já jsem měla jáhličky již připravené. Když je plánuji jako přílohu, uvařím jich více a následně z nich vytvářím dezerty. Pokud nemáte vařené, nevadí, jejich příprava je snadná a poměrně rychlá, zvládne to každý.
Jáhly několikrát propláchneme a spaříme horkou vodou, zbavíme je tak hořkosti. Následně jáhly zalijeme dvojnásobným množstvím vody, vaříme společně se skořicí a datlemi, přibližně 15-20 minut, ideálně do odvaření veškeré vody. Pokud by ji bylo příliš, nechte vodu odvařit, případně přeceďte. Následně přiklopíme a necháme vsáknout zbylé množství vody. Vychladlé jáhly rozmixujeme dohladka společně s kešu ořechy a dle požadované konzistence přidáme mandlové mléko, důkladně vyšleháme. Z třešní si vyšleháme hladké pyré, které nalijeme do pohárků, na pyré již jen navrstvíme směs jáhel, kešu ořechů, datlí a skořice, ozdobíme vypeckovanými třešněmi, pokapeme šťávou z třešní.

Poznámka

Maminky si mohou do směsi přidat dle vlastní chuti Monin sirup, případně třešňový likér Bols Cherry, to už nechám na vás.