Vepřo-knedlo-zelo na Českém Ghíčku

 

 Ingredience

Maso

  • 1kg vepřové pečeně
  • kmín dle chuti
  • voda dle potřeby
  • himalájská sůl dle chuti

Zelí

  • České Ghíčko Bio dle potřeby
  • 500g kysaného zelí Seeburger Bio
  • 2 cibule
  • tapioková mouka (škrob) Adveni dle potřeby
  • voda dle potřeby
  • sůl dle chuti
  • třtinový cukr dle chuti

Knedlíky

  • 6 brambor
  • himalájská sůl dle chuti
  • polohrubá špladová mouka dle potřeby
  • hladká špaldová celozrnná mouka dle potřeby
  • 1 žloutek
  • 1/2 vydlabané očištěné cukety

 

Příprava

Já se bez masa obejdu, ale ty moji dva chlapi jsou prostě masožravci.
Tatínek si ráno přivezl flákotu masa a řekl mi, ať něco vykouzlím. Tak jsem čarovala.

Knedlíky ze syrových brambor a cukety
Oloupeme si a nastrouháme najemno brambory a cuketu, vymačkáme přebytečnou vodu, přidáme sůl, žloutek, zahustíme moukou tak, aby se těsto spojilo. Je trošku lepivější, pomůžeme si častějším moučněním rukou při tvarování noků. Uděláme noky, dáme do vroucí vody a vaříme 30 minut, vyzkoušíme, zda jsou vařené a dost měkké tak, že si jeden vyjmeme, rozkrojíme a ochutnáme.

Maso nakrájíme na plátky, osolíme, pokmínujeme a zalijeme vodou. Pečeme na 180°C do změknutí masa. V případě potřeby podlijeme.

Zelí dáme vařit a podlijeme vodou, vaříme do změknutí. Během vaření si orestujeme cibulku na Českém Ghí. Když je zelí měkké, přidáme orestovanou cibuli, dosladíme, dosolíme a zahustíme tapioka moukou. Já použila 1 polévkovou lžíci, kterou jsem rozkvrdlala ve studené vodě a přidala do zelí a povařila.

Podáváme společně, ozdobíme petrželkou.

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 60 minut

 

 

Tapiokový škrob

SLOŽENÍ: 100 % škrob z kořene manioku (tapioky)

TIPY K POUŽITÍ:

Škrob je vhodný pouze pro tepelné zpracování:

  • příprava slaných i sladkých těst
  • na zahušťování polévek a omáček
  • do placek, knedlíků a noků
  • obalování masa a ryb
  • příprava drobenky na koláče

Tapiokový škrob můžete používat samostatně nebo v kombinaci s jinými bezlepkovými moukami.

Pokud ho chcete použít na zahuštění, rozmíchejte ho nejdříve v trošce studené vody.

Tapiokový škrob má vynikající pekařské vlastnosti a neutrální chuť. Plnohodnotně nahradí běžnou pšeničnou mouku. Pečivo z něj je velmi jemné, vláčné, méně se drolí a vydrží déle než běžné pečivo.

SKLADOVÁNÍ: Skladujte v suchu, chraňte před teplem.

Více se dočtete zde: http://www.bezlepkova.com/mouky-z-bezlepkovych-plodin/tapiokova-mouka-250g

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/