Vepřová kýta na houbách se šťouchaným bramborem a Ghíčkem

 

 Ingredience

  • 400g vepřové kýty
  • 260g cibule (cca 5 kusů)
  • 4-5 hrstí sušených hub
  • worcestrová omáčka dle chuti (lze zakoupit i bez lepku např. Ekoprodukt)
  • sojová omáčka dle chuti (lze zakoupit i bez lepku např. Tamari)
  • olivový olej dle potřeby
  • himalájská sůl dle chuti
  • pepř čtyř barev dle chuti
  • voda dle potřeby

Šťouchané brambory s cibulkou a pórkem

  • brambory dle potřeby
  • cibule dle potřeby
  • České Ghíčko dle potřeby
  • himalájská sůl dle chuti
  • pórek dle potřeby

Příprava

Miluji Vendulky kuchařku Vaříme s Vendy. Tento recept na Kotlety na houbách je právě z této úžasné kuchařky.
Milujeme houby a já prostě nedokážu koukat na kuchyňskou linku, na které se na mě směje pětilitrová flaška se sušenými hříbky od babičky.
Zásoby masa v mrazáku potřebovaly rovněž poladit takže jsem se na to vrhla.

Kýtu si naklepeme, osolíme, opepříme. Rozpálíme pánev, na které maso opečeme na Olivovém oleji. Vyjmeme maso a dáme jej do prázdného hrnce a přiklopíme. 
Do výpeku z masa přidáme nakrájenou cibuli, orestujeme a zalijeme vodou. Já použila vodu z namočených hub 200-300ml, ale může být jen voda. Cibuli provaříme, rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem. Přidáme houby, (já je nechala tak jak byly namočené bez krájení) osolíme, opepříme, přidáme worcestrovou a sojovou omáčku. Necháme dusit, dokud houby nezměknou.
Když jsou houby měkké, odebereme si část hub, větší část ponecháme v pánvi a opět rozmixujeme, vznikne omáčka, kterou již nebudeme muset zahušťovat. Vrátíme zpět odebrané houby. Ochutnáme, v případě potřeby dosolíme a dokořeníme. Já již maso zpět nevracela, ale druhá varianta podle Vendulčiny kuchařky je vrátit rovněž i maso a krátce podusit a to nám také moc chutná.

Dáme si vařit pokrájené brambory, osolíme a vaříme do měkka. Po uvaření rozšťoucháme. Přidáme na Českém Ghíčku orestovanou cibulku, pokrájíme na tenko čerstvý pórek, zamícháme, dosolíme.

Poznámka

Mnou použitá sojová omáčka obsahuje lepek, lze zakoupit např. Tamari sojová omáčka bez lepku, mnou používaná worcestrová omáčka obsahuje sladový výtažek tudíž není vhodná pro bezlepkovou dietu.

 

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 60 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a koli obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce.http://ceskeghicko.cz/kontakt/