Zapečená quinoa dvou barev s restovanou cibulkou na Ghí a mix zeleniny

 

 Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby (přepuštěné máslo bez obsahu mléčné bílkoviny a laktózy, další alternativou je například Alsan bio, který však obsahuje řadu alergenů viz. poznámka)
  • 30g červené quinoy
  • 30g světlé quinoy
  • mix mražené zeleniny Bonduelle – brokolice, květák, mrkev dle chuti
  • 1 větší mrkev
  • 30g pórku
  • 1 cibule
  • mletý kmín dle chuti
  • himalájská růžová sůl dle chuti
  • voda dle potřeby

Příprava

Nic fotogenického, ale moc velká dobrota. Původně jsem recept neplánovala, ale když jsem ochutnala, moje chuťové pohárky zaplesaly a nebyla jsem jediná. I náš malý masožrout snědl plnou mističku a ani se tentokrát nedožadoval masa jako je tomu jiné dny.

Quinou propláchneme, zalijeme vodou a dáme vařit na přibližně 15-20 minut, nejlépe když se nám povede odvařit veškerou vodu, pokud ne, tak quinou scedíme. Zapékací mísu vytřeme Ghíčkem, přidáme uvařenou quinou, mix mražené zeleniny. Jelikož bylo v sáčku se zeleninou málo mrkve, tak jsem si ještě mrkvičku očistila, rozkrájela na kostičky a přidala do zapékací mísy, společně s lehce na Ghí orestovanou cibulkou. Nakonec jsem přisypala mletý kmín, osolila, vše důkladně zamíchala, přiklopila a dala zapéct do rozehřáté trouby na 180°C, pekla jsem do změknutí zeleniny, přibližně 15-20 minut a pak jsem si jen na talíři tu dobrotu v klidu nerušeně vychutnala.

Poznámka

Vegané použijí Alsan bio či jiný rostlinný tuk.

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 45 minut

 

Více o quinoe se dočtete: zde

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej, voda, mrkvový koncentrát, emulgátor, sojový lecitin, citronový koncentrát, zastudena lisovaný citronový olej. Alergen: soja.  Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

 

P1120739b