Fazolová polévka z bílých fazolek NAVY, cibule, batátu, petržele, hlávkové kapusty a řapíkatého celeru

 

 Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby (přepuštěné máslo)
  • 200g vařených fazolek NAVY – bílé
  • 2 jarní cibulky
  • 1 petržel
  • 1 menší batát
  • 200g hlávkové kapusty
  • 40g řapíkatého celeru
  • 1,5 litru vývaru z fazolí
  • řasa kombu – velikost poštovní známky (nemusí být, je přidána z důvodu vyskoého obsahu živin, například vápníku)
  • hymilájská růžová sůl dle chuti
  • metý kmín dle chuti

 

Příprava

Propadla jsem kouzlu hlávkové kapusty a stejně tak fazolím. Dřív jsem je tolik nepoužívala a musím říct, že jsem se okrádala o nové chutě a zároveň cenné živiny, které kapusta a fazole skrývají. Rozhodně s fazolemi nekončím a budu se k nim vracet, zrovna tak k hlávkové kapustě. Co dodat…Prostě člověk se nesmí bát experimentovat s novými ingrediencemi a poznávat, tak nové chutě a tím obohatit nejen svůj jídelníček, ale i sám sebe.

Fazole Navy jsem přes noc namočila, ráno jsem fazole přecedila přes sítko a vodu, ve které jsem máčela, vylila. Připravuji si vždy větší množství fazolí a používám je do polévky, omáčky a pomazánek. Proto je množství uvedeno již v uvařeném stavu.

Fazole Navy propláchneme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu bez přiklopení, odstavíme, fazole scedíme a zalijeme novou vodou, přidáme řasu kombu, přiklopíme a vaříme 15-20 minut.
Mořské řasy snižují nadýmavost luštěnin a zároveň napomáhají snadnějšímu vaření. Uvařené fazole přecedíme přes cedník, dáme stranou a vývar použijeme na přípravu polévky.

Na Ghí orestujeme pokrájenou jarní cibulku, petržel, batát, řapíkatý celer, zalijeme vývarem z fazolí, osolíme, přidáme kmín a vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká přidáme na proužky nakrájenou hlávkovou kapustu bez košťálu, krátce prohřejeme, přibližně minutku a nakonec přidáme vařené fazole. Jelikož máme strašného nimru, musela jsem polévku rozmixovat a přepasírovat. Je na vás jak si tuto polévku vychutnáte, zda hladkou nebo s kousky zeleniny a fazolí.

Poznámka

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 45 minut

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový tuk, kokosový tuk, řepkový olej, voda, mrkvový koncentrát, emulgátor, sojový lecitin, citronový koncentrát, zastudena lisovaný citronový olej. Alergen: soja.  Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/