Zapečené bramabory s hlávkovou kapustou, cibulí, brokolicí a kořením s červeným zelíčkem

 

 Ingredience

  • České Ghíčko bio dle potřeby
  • brambory dle potřeby
  • 1 velká cibule
  • 1 malá brokolice
  • 4-5 listů hlávkové kapusty
  • 1 lžička Mahá koření
  • 1 lžička baby grilovacího koření
  • sůl dle chuti
  • červené kysané zelí dle chuti

Příprava

S hlávkovou kapustou jsem teď velký kamarád, má vysoký obsah vápníku, železa, vitamínu C, A, B9, antioxidantů, betakarotenu.

Zejména kadeřavá kapusta obsahuje mnoho karotenů. Kdo má problémy se žaludkem, játry nebo ho trápí střevní potíže, měl by jíst právě kapustu, její konzumace příznivě působí při snižování cholesterolu. Podobně jako jiné „zelené“ zeleniny, i kapusta chrání před rakovinou, a to před rakovinou žaludku, tenkého a tlustého střeva, což potvrdilo už množství vědeckých výzkumů.

A pokud vezmeme v úvahu i zvyšování celkové imunity a hojení ekzémů a jiných kožních problémů, což se také kapusty přičítá, je určitě mnoho důvodů, proč se této zelenině nevyhýbat.

Na Ghí si orestujeme pokrájenou cibulku společně s Mahá kořením. Zapékací mísu vytřeme ghíčkem, očištěné brambory nakrájíme na kolečka a vysteleme s nimi dno zapékací mísy a lehce je posolíme. Brokolici rozebereme na růžičky, omyjeme a uvaříme v páře. Když je brokolice měkčí, přidáme omyté listy hlávkové kapusty, povaříme asi tak minutu a následně vyjmeme a zamícháme společně s orestovanou cibulkou. Jelikož máme malého nimrálka, tak jsem musela brokolici s kapustou rozmixovat tyčovým mixérem a následně vmíchat orestovanou cibulku. Záleží na vás pro co se rozhodnete. Do vzniklé směsi přidáme baby grilovací koření, případně dosolíme a přidáme celou směs do zapékací mísy na brambory, uzavřeme plátky brambor, které potřeme Ghíčkem, zapékací mísu přiklopíme a pečeme přibližně 20 minut do změknutí brambor. Nakonec odklopíme a zapečeme lehce dorůžova, podáváme společně s nakládanou zeleninou, já zvolila červené kysané zelí.

Poznámka

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 45 minut

Nebojte se experimentů. Do směsi klidně přidejte česnek. Jde i kombinace u nealergiků s tvrdým sýrem, nivou, smetanou. Alergici mohou přidat rostlinnou smetanu či vegan sýr. Všechny kombinace jsou super, já si chtěla vychutnat čistou chuť zeleniny. Dopřejte si nakládanou zeleninu nebo kompoty, jsou bohaté na vitamín C, který je důležitý pro správné vstřebávání jak železa.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/