Zapečená quinoa se zeleninou s restovaným kuřecím masíčkem a salátem z červené řepy

 

Ingredinece

  • 80g červené quinoy
  • 1 malý květák
  • 2 kuřecí prsní řízky
  • 4 šalotky
  • 1 lžíce sojové omáčky (lze zakoupit i bez lepku např. Tamari)
  • 1 lžička worcester (lze zakoupit i bez lepku např. Ekoprodukt)
  • lahůdklová maďarská paprika Grešík dle chuti
  • 1,5 stroužku česneku
  • olivový olej dle potřeby

Salát

  • 6 větší červená řepa
  • sůl dle chuti
  • pepř špetka
  • umeocet dle chuti
  • 1 šalotka
  • 1 kelímek bílého jogurtu Holandie (pro ABKM nahradíme rostlinnou smetanou např. rýžovou smetanou Soyatoo  a ochutíme Umeoctem nebo citronem, cukrem a  solí).

Příprava

No tak jsme se s tatínkem špatně domluvili a sešly se nám doma tři květáky.
Nejdřív jsem chtěla udělat mozeček, ale pak jsem si řekla, že zkusím změnu a vyplatila se. Je to luxusní.

Uvaříme si zvlášť quinou poměr vody/quinoa 2:1. Po uvaření přiklopíme a necháme vsáknout přebytečnou vodu. 
Vysypeme do zapékací mísy.
Květák si rozebereme na růžičky a uvaříme v páře, přidáme do zapékací mísy.

Orestujeme si na olivovém oleji šalotku, přidáme do zapékací mísy. 
Na výpeku z šalotky orestujeme kuřecí maso, osolíme, přidáme maďarskou lahůdkovou papriku, sojovou a worcestrovou omáčku, zamícháme a přidáme do zapékací mísy k ostatním surovinám. Přidáme prolisovaný česnek a vše smícháme, opepříme, dosolíme dle chuti a dáme zapéct. 
Pečeme 20 minut na 150-180°C.

Salát:

Omyjeme červenou řepu, zabalíme do alobalu a pečeme na 220°C cca 45 minut. Vyzkoušíme vidličkou, zda je měkká.

Po vychladnutí nastrouháme na jemno,dochutíme dle vlastní chuti – osolíme, opepříme, přidáme jogurt a umeocet.

Poznámka

Vhodné pro bezlepkovou a bezvaječnou dietu.

 

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 60 minut

Umeocet: ve skutečnosti se nejedná o skutečný ocet, protože místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou. Umeocet je již slaný pozor na přesolení polévky.

Složení: UME švestky (54,5%), mořská sůl (35,6%), Shizo (Perilla listy).

Pokud neznáte quinou, dočtete se o ní více zde: quinoa