Zapečená vepřová směs s cibulí, paprikou, hraškou a zelné placky

 

 Ingredience

Omáčka

  • 300g vepřové kýty
  •  4 cibule
  • 1 červená paprika
  • sůl dle chuti
  • koření baby gril dle chuti
  • 1 lžíce hrašky na zahušťování
  • voda na podlití
  • pórek na ozdobení
  • voda

 

Zelné placky

  • 5 větších brambor
  • 1/2 větší očištěné a vydlabané cukety
  • 1 balení kysaného bílého zelí Efko 500g
  • 3-4 stroužky česneku
  • majoránka dle chuti
  • mandlové mléko dle potřeby
  • mořská sůl dle chuti
  • špaldová mouka hladká dle potřeby
  • 1 lžíce hrašky na zahušťování
  • tuk na osmažení

Příprava

Dostali jsme chuť na bramboráčky, ale lákala nás chuť kysaného zelí, které manžel přivezl z nákupu. Takže se kombinovalo a stačilo jen vymyslet nějakou dobrůtku k tomu. V mrazáku jsem objevila popsaný sáček, který ukrýval kýtu ještě z poslední zabíjačky, a bylo rozhodnuto.

Nakrájíme si cibuli, dáme do zapékací mísy, na ní přidáme na kostky pokrájené vepřové maso, osolíme, okořeníme, přidáme pokrájenou papriku a podlijeme vodou, přibližně do 2/3 ponoříme, přiklopíme a dáme péct na 200°C dokud maso nezměkne. Když je maso částečně měkké, zahustíme hraškou, kterou si rozkvrdláme ve studené vodě, přidáme do mísy, zamícháme a necháme maso v troubě dojít.

Mezitím si najemno nastrouháme brambory, cuketu, přidáme najemno pokrájené vykapané zelí. Smícháme, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, majoránku, rozmícháme si hrašku na zahušťování s mandlovým mlékem a rovněž přidáme do směsi na placky, vše pořádně zamícháme a v případě potřeby zahustíme špaldovou moukou. Na rozpáleném tuku opečeme. Podáváme společně s omáčkou.

Hraška umožňuje zdravé zahušťování polévek, omáček, šťáv a gulášů. Není nutné připravovat jíšku, stačí hrašku smíchat s vodou a 20 minut povařit obdobně jako jíšku. Jedna polévková lžíce hrašky 30g zahustí 1,5 litru vody.

Poznámka

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 30 minut

 

Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.

Hraška je úžasná obalovací směs na přípravu těstíčka, ve kterém rychlé za dravěji obalíte zřízky, zeleninu, houby,….a to bez použití vajec. Hraškou zdravě zahustíte polévky, omáčky, šťávy, guláš a další pokrm. V těstech a karbanátcích Hraška dobře pojí a proto umožňuje vynechání vajec.

Hraška slouží k přípravě základu pomazánek, dresinků a bešamelových omáček na zeleninu vařenou v páře nebo na zapékání.

Spojení vysoké výživové hodnoty a mimořádně dobrých kulinářských vlastností Hrašky umožňuje zařadit mezi zdravé pokrmy i v české kuchyni oblíbené omáčky, knedlíky, zahuštěné polévky, smaženou zeleninu a ovoce.

Chuť jídel z Hrašky je nezapomenutelná. Uspokojí i náročné strávníky, neomrzí a vždy si nás získá svoji přitažlivostí.

Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).

Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska