Zapečené šmakoun nudle s rajčaty, šalotkou, cuketou na česneku s pepřem a bazalkou

 

 Ingredience

  • České Ghíčko dle potřeby
  • 4-5 rajčat
  • 70g vydlabané, očištěné cukety
  • 3-4 ks malé šalotky
  • 5 listů bazalky
  • 1/2 balení Šmakoun nudlí
  • česnek dle chuti
  • 100g zeleného chřestu
  • sůl dle chuti
  • pepř čtyř barev dle chuti
  • 1 vejce
  • 1 rajče na ozdobení

 

Příprava

Jelikož začíná být venku krásné počasí, začala jsem vstávat dřív a vařím, než se náš malý poklad vzbudí, abychom mohli dopoledne vyrazit ven. Dnes jsme neměli tatínka na oběd doma, takže jsem si připravila něco extra. Většinou mě nebaví vařit jen pro sebe, obzvlášť když jsem měla pro syna navařeno, ale na tento hlavní chod jsem se strašně těšila a musím říct, že se moc povedl.

Nejprve si připravíme chřest. Jelikož jsem měla baby zelený chřest, nebylo potřeba žádného loupání. Omyla jsem jej a dala vařit na 15 minut. Na Ghí jsem orestovala pokrájenou šalotku, kterou jsem dala do zapékací mísy, kterou jsem si vymazala Českým Ghíčkem. K šalotce jsem přidala pokrájená rajčata, cuketu, prolisovaný česnek, bazalku, uvařený pokrájený chřest a šmakon štíhlé nudle, které jsem připravila dle návodu. Nudle jsem vyjmula z obalu a zalila horkou vodou. Nudle se od sebe oddělily a já je nechala krátce okapat a pak jen přidala do zapékací mísy k ostatním ingrediencím, osolila, opepřila, celou směs zamíchala, přiklopila a dala péct. Přibližně po 15 minutách jsem přidala rozkvrdlané vajíčko a krátce zapekla.

Klidně můžeme přidat sýr pro ABKM například sýry Violife nebo Veganline. já si přidala na vrch pokrájené rajčátko.

Poznámka

Počet porcí: 2

Čas přípravy: 45 minut

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/