Zeleninová polévka s bílou ředkví, řasou kombu a čevenou čočkou

 

 Ingredience

  • 250g bílé ředkve
  • 1 batát
  • 1 petržel
  • 100g květáku
  • 1 jarní cibulka
  • řasa kombu, velikost poštovní známky
  • 2 hrsti červené čočky loupané
  • špetka kmínu
  • sůl dle chuti
  • 1 litr vody
  • petrželová nať dle chuti
  • kvalitní olej pár kapek

Příprava

Ředkev je známý domácí prostředek proti nachlazení, ale pole její léčitelské působnosti je mnohem širší. Tato zelenina s bílou hlízou je příbuzná ředkvičce, není však tak rozšířena a má ostřejší chuť.
Do Evropy se rozšířila ze středomoří a už odpradávna je považována za účinný lék proti nachlazení.
Dezinfikuje sliznice v ústech, podporuje prokrvování a uvolňuje hleny v nose a hltanu.
Hořčičné oleje v ní obsažené mají antibakteriální účinky, zbavují žaludek a střeva patologických a plísňových napadení a odstraňují průjmy a nadýmání.
Vysoký podíl vlákniny váže jedy a tukové substance, proto je ideální potravinou pro hubnutí. Urychlí průchod natrávené potravy střevy a uvolní zácpu.
Vysoký obsah vápníku spolu s účinnými látkami podporujícími prokrvování působí na vylučování vody z těla. Je prevencí ledvinovým a žlučovým kaménkům. Zbavuje obtíží při močení a působí proti počínající močové inkontinenci (samovolný únik moči).
Pokud jsme nachlazení, pijeme šťávu z ředkve ochucenou medem.
Bílá ředkev je bohatým zdrojem vitamínů C, B, E a minerálních látek jako je vápník, železo, draslík, hořčík, měď, fosfor, síra.

Očištěnou, pokrájenou zeleninu vložíme do hrnce kromě jarní cibulky, zalijeme vodou, přidáme řasu kombu a přivedeme k varu, přidáme kmín a sůl. Vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina částečně měkká přidáme červenou čočku a pokrájenou jarní cibulku. Nakonec přidáme posekanou petrželovou nať již bez vaření a pár kapek kvalitního oleje kvůli vstřebatelnosti živin.

Poznámka

 

Počet porcí: 4

Čas přípravy: 30 minut

Více o řase kombu zde: kombu