Zeleninová polévka se zázvorem

 

Ingredience

  • 1 lžíce olej nebo tuk
  • 1 velká cibule
  • 4 větší mrkve
  • 1/4 menšího celeru
  • 1 velká petržel
  • 1/2 polévkové lžíce kmínu
  • 1 pórek
  • 1 a 1/2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 1/2 litru vody

Ráno jsem vstala z postele a přemýšlela, co uvařím za polévku.

Taťka vyrazil brzy ráno nakoupit a když jsem viděla, že přivezl čerstvý zázvor volba polévky byla jasná.

Příprava

Orestovala jsem si cibulku a pak přidala pokrájenou mrkev, celer, petržel. Přidanou zeleninu jsem opět orestovala a zalila vodou. Přidala mletý kmín, povařila a ke konci jsem přidala pórek a po chvíli nastrouhaný zázvor, který už jsem nevařila.

Počet porcí: 4
Čas přípravy: 30 minut

Poznámka

Pokrm vhodný pro: vegetariány, bez BKM, lepku, vajec

Pro děti od 1 roku, dospělí si dosolí

Alternativy tuků: České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/