Zeleninová pomazánka z quinoy, hraška másla

 

 Ingredience

  • 50g vařené světlé quinoy
  • 150g mrkve
  • 1/2 cibule
  • 60g celeru
  • 90g hraška másla – (recept) (pokud nemáme čas připravit můžeme nahradit Ghíčkem, máslem či rostinnou alternativou – Alsan Bio, ale připravíme se tak o přidanou výživou hodnotu)
  • 1 jarní cibulka
  • sůl dle chuti
  • České Ghíčko Bio dle potřeby

Příprava

Jelikož jsem měla připravené základy z předchozí přípravy pomazánek a od oběda mi zbyla quinoa, tak jsem si připravila ještě třetí pomazánku a musím říct, že byla velmi povedená a určitě si ji zopakujeme.

Na Ghí si orestujeme cibuli, přidáme najemno nastrouhanou mrkev, celer a podlijeme vodou, vody musí být akorát, aby se nám nepřichytila, ale zároveň zelenina nesmí ve vodě plavat, vaříme do změknutí zeleniny. Mezitím si uvaříme quinou, kterou propláchneme a vaříme ve dvojnásobném množství vody. Jak směs zeleniny, tak quinou necháme vychladnout. Po vychladnutí společně smícháme a přidáme hraška máslo, najemno pokrájenou jarní cibulku a vše rozmixujeme tyčovým mixérem a v případě potřeby dosolíme.

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte cca 400g pomazánky.

Více o quinoa se dočtete zde: quinoa

Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.

Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.

Hraška je úžasná obalovací směs na přípravu těstíčka, ve kterém rychlé za dravěji obalíte zřízky, zeleninu, houby,….a to bez použití vajec. Hraškou zdravě zahustíte polévky, omáčky, šťávy, guláš a další pokrm. V těstech a karbanátcích Hraška dobře pojí a proto umožňuje vynechání vajec.

Hraška slouží k přípravě základu pomazánek, dresinků a bešamelových omáček na zeleninu vařenou v páře nebo na zapékání.

Spojení vysoké výživové hodnoty a mimořádně dobrých kulinářských vlastností Hrašky umožňuje zařadit mezi zdravé pokrmy i v české kuchyni oblíbené omáčky, knedlíky, zahuštěné polévky, smaženou zeleninu a ovoce.

Chuť jídel z Hrašky je nezapomenutelná. Uspokojí i náročné strávníky, neomrzí a vždy si nás získá svoji přitažlivostí.

Jídla z Hrašky jsou výjimečná i svoji vyšší stravitelností. Hraška se připravuje z jemně mletého hrachu, který je zbaven slupek a tato skutečnost výrazně usnadňuje trávení pokrmů připravených z Hrašky.
Tyto vlastnosti Hrašky ocenilo Ministerstvo zemědělství – udělením ceny zlatý klas (2008) a jihomoravský kraj ocenil Hrašku v soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy (2008) a v soutěži Regionální potravina (2013).

Hraška se skladuje v suchém prostředí – obdobně jako jiné mouky. Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/produkty/hraska

MAHÁ KOŘENÍ – Dodá jídlu výbornou chuť, podporuje činnost střev a žaludku, harmonizuje trávení, redukuje plynatost. Směs je balena ihned po namíchání a tak se dlouhodobě uchovávají unikátní vlastnosti použitých surovin.

Mahá koření je jedinečná směs mezi přípravky, které slouží k ochucování jídel. Jeho skladba zaručuje výtečnou chuť i vůni, zároveň však také příznivě ovlivňuje biochemické procesy v lidském organismu, pozitivně se projevuje na zdraví a na tělesné i duševní kondici. Je složeno z mletého kmínu, koriandru, hořčice.

Složení Mahá koření

Český kmín, koriandr, hořčičné semínko.

Neobsahuje sůl ani glutaman sodný. Mahá koření můžete zakoupit v našem eshopu, nebo v prodejnách se zdravou výživou.

Více se dočtete zde: http://www.ceria.cz/index.php/maha-koreni/produkt/7-maha-koreni-100-g

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/