Agar dezert s mandlovým mlékem a jahodami

 

 Ingredience

  • 1 tyčinka agaru country life
  • 200g jahod
  • 300ml mandového mléka Provamel
  • voda dle potřeby

Příprava

Dezerty z agaru dělám nejraději v létě, příjemně ochladí a zároveň dodají živiny. Agar je bohatým zdrojem vápníku, jódu, železa, čistí střeva. Zároveň ráda využívám jeho přirozenou želírovací schopnost. A jelikož se mi po sluníčku zastesklo, tak jsem si ho na chvíli přinesla domů.

Na 15 minut si namočíme agarovou tyčinku do mističky s vodou. Vodu i s tyčinkou přelijeme do hrnce a povaříme do rozpuštění. Vody dávám od oka přibližně 150-200ml, aby se agar nepřichytával při vaření. Když je agarová tyčinka rozpuštěná (nejlépe při vaření míchat metličkou, aby se důkladně rozpustil), rozmixujeme si jahody, přidáme mandlové mléko, agar a opět rozmixujeme, nalijeme do pohárků a ozdobíme jahodami. Agar tuhne chladnutím, dezert je nejlépe dát vychladit do lednice. Případně konzumovat po vychladnutí. Dospělí si případně dosladí.

Poznámka

Pokud by se stalo, že bude dezert řidší i po vychladnutí, přidejte chia semínka.

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 30 minut

Rostlinné mléko si můžete připravit doma více zde:  rostlinná mléka

Agar – mořská řasa agar slouží jako přírodní zahušťovadlo. Tento želírovací pomocník obsahuje vysoké množství minerálních látek. Toto zahušťovadlo mohou využít i celiatici a lidé s přecitlivělostí na laktózu či BKM. Více zde: agar

O účincích a prospěšnosti chia semínek se dočtete zde: chia