Agarový dezert s borůvkami, hruškou a mandlovým mlékem

 

 Ingredience

  • 1-2 hrušky
  • 300g borůvek
  • 1 agarová tyčinka Country life
  • voda dle potřeby, přibližně 200ml
  • 100ml mandlového mléka
  • mandle na ozdobení

Příprava

Osobně beru agar jako velké přilepšení a výbornou alternativu na zahuštění surovin, které by byly jinak tekuté. V létě nám slouží jako výborný chlazený dezert a rádi se k němu vracíme. Ideální alternativa pro pudink, který se připravuje z pudinkového prášku, který má ve složení škroby, které nepřinášejí žádnou výživovou hodnotu, tělo zatěžují a atopikům nesvědčí.

Agarovou tyčinku vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme namočenou 15 minut. Vodu dávám od oka, přibližně 200ml. Agarovou tyčinku rozpustíme na střední stupeň za stálého míchání metličkou. Po rozpuštění nalijeme do směsi rozmixovaných borůvek s hruškou, přidáme mandlové mléko a vše společně promícháme. Nalijeme do připravených sklenic a dáme vychladit. Agar chladnutím tuhne i při pokojové teplotě. Ozdobíme mandlemi.

Úžasné ochlazení v horkých letních dnech.

Poznámka

Počet porcí: 3

Čas přípravy: 45 minut

 

Více o agaru a mořských řasách zde: agar a mořské řasy

Agar – mořská řasa agar slouží jako přírodní zahušťovadlo. Tento želírovací pomocník obsahuje vysoké množství minerálních látek. Toto zahušťovadlo mohou využít i celiatici a lidé s přecitlivělostí na laktózu či BKM

Nutriční hodnota – agar (100g)

KJ– 1 264,2 Kcal– 301 Bílkoviny– 7,1 g Sacharidy– 74,2 g

Vláknina– 8 g Tuk – 0,15 g Voda – 9,3 g

Agar obsahuje minerály – 100 g
Železo 23 mg Zinek 6,4 mg
Vápník 638,7 mg Měď 0,77 mg
Hořčík 764 mg Sodík 119 mg
Fosfor 55 mg Mangan 4,95 mg
Draslík 1 118 mg Selen 8 ug

Agar obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamin B2 0,35 mg Omega 3 kyseliny 95 mg
Vitamin B3 0,29 mg Omega 6 kyseliny 4,4 mg
Vitamin B6 0,37 mg Kyselina listová 597 ug
Vitamin E 6,2 mg Kyselina pantotenová 3,8 mg
Vitamin K 27 ug Cholin 66 mg