Cizrnový koláč s borůvkami

Ingredinece

  • 4 vejce
  • 3 polévkové lžíce třtinového cukru s vanilkou
  • 60g Alsanu
  • 2 polévkové lžíce Českého Ghíčka Bio
  • 125g cizrny Bonduelle
  • 90g pohankové mouky
  • 40g rýžové polohrubé mouky
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku bio-nebio
  • voda 100-150ml dle konzistence
  • borůvky dle potřeby asi 3-4 hrsti

 

Drobenka

  • namletý třtinový cukr dle potřeby
  • Alsan bio dle potřeby
  • pohanková mouka dle potřeby

Příprava

 

Tak tento koláč je nejen rychlý, ale neskutečně dobrý, měli jsme velmi náročný týden a já chtěla syna odměnit nějakou mlsnotou. Když už připravuji nějakou dobrotu, přemýšlím nad tím jak ji výživově obohatit a myslím, že se mi to docela povedlo. Má to jediný háček, koláče zbylo sotva k snídani takže zítra peču znovu a tentokrát tam nezapomenu přidat šmakouna, kterého jsem v tom fofru přehlédla.

Cizrnu vyšleháme tyčovým mixérem. Vejce vyšleháme společně s třtinovým cukrem, Alsanem a Ghíčkem, během šlehání přidáme rozmixovanou cizrnu. Přisypeme pohankovou a rýžovou mouku společně s kypřícím práškem a už jen ručně vyšleháme metlou. V případě potřeby přidáme vodu, já ji přidala tolik, aby těsto nebylo tuhé.

Přiravené těsto nalijeme do předem vymazané formy a navrch přidáme borůvky, vložíme do rozehřáté trouby na 180°C asi po 10 minutách přidáme drobenku, kterou jsem připravila z pohankové mouky, Alsanu a rozemletého třtinového cukru, pečeme dalších 10 minut, vyzkoušíme špejlí.

 

Poznámka

Pokud nechcete nebo nemůžete konzumovat vejce nahraďte je banánem, doporučuji 1-2 banány a 20-40g vanilkové hrašky + voda na 20g – 40ml vody.

 

Počet porcí: forma na koláč o průměru: 27cm

Čas přípravy: 40 minut

Vanilkový cukr si připravuji doma, prázdné vanilkové lusky přidám do krabičky a zasypu je třtinovým cukrem.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/