Cuketová omáčka

Ingredience

  • České Ghíčko bio či jiný tuk
  • 1 cuketa
  • 1 velká cibule, případně pórek bílá část
  • citronová a klasická bazalka pár lístečků
  • tymián dle chuti
  • himalájská sůl
  • kokosové mléko Real Thai 85% 250ml
  • voda či vývar na doředění
  • pepř čtyř barev dle chuti
  • 1/2 citronu šťáva z něj

příloha dle libosti těstoviny, špagety, jáhly, noky,  kterých lze najít přes lupu nesčetně. Např. pro protikvasinkovou volnější dietu můžeme použít tyto knedlíčky: http://navlnechuti.cz/jahlove-knedlicky-s-ovesnymi-vlockami-jahodovym-rozvarem-a-vanilkovym-kremem/

Příprava

Začínají nám zrát první domácí cukety, jelikož se náš tým již brzy rozroste o dalšího jedlíka, lépe řečeno jedlici, tak s nimi šetřím protože právě cuketou budeme začínat. Nicméně se mi jich pár sešlo a potřebovala jsem nějakou rychlovku, a tak jsem po jedné bez váhání sáhla. Lehká, svěží omáčka, která se hodí i jako přeliv přes rybu například lososa, případně lze využít i jako přeliv při zapékání, příprava zabere pár minut.

 

Na ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou očištěnou cuketu, společně prohřejeme, zalijeme kokosovým mlékem, osolíme. Vaříme do změknutí, následně již jen dochutíme citronem, bylinkami, pepřem a rozmixujeme, v případě potřeby můžeme lehce dosladit, já tentokrát neměla potřebu. Tato omáčka je velmi univerzální, jde ji rovněž připravit s koprem či česnekem, podáváme s oblíbenou přílohou.

 

Poznámka

 

Počet porcí: 6

Čas přípravy: 30 minut

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/