Krůtí cuketová smetanová omáčka

Ingredience

  • 400g krůtího masa
  • sádlo či Ghí dle potřeby
  • 2 malé cukety
  • 2 cibule (případně 1 pórek bílá část)
  • mletý kmín dle chuti
  • himalájská růžová sůl dle chuti
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kokosové mléko 250ml REAL THAI 85%, případně mandlové, ale ne méně než 7%
  • pepř čtyř barev dle chuti – malým dětem vynecháme
  • voda dle potřeby na doředění

Příprava

Původně jsem chtěla dělat směs na kari, ale kari mi došlo asi nějaký šotek či co :D, no tak se kari nekonalo i když i tato kombinace bude mňam. Nakonec jsem vsadila na jednoduchost a vyplatilo se, vznikla velmi jemná, smetanová omáčka, česnek v ní cítit není, vařením zesládne takže je omáčka jemná.

Variací příloh je neomezeně, mně se dnes v kuchyni nedařilo a opařila jsem si ruku párou, a tak jsem neměla chuť na složité přílohy a šla jsem raději léčit tlapku, naštěstí díky zkušenostem s léčbou u malé jsem měla doma hydrolát z třezalky a v lednici roztok panthenolu s allantoinem a večer už jsem o ruce nevěděla, chvála bohu za jednu netoxickou skupinku. Tato kombinace je skvělá i na popálení od sluníčka, záněty kůže či hydrataci pokožky, ale teď už zpět k receptu.

 

Na sádle či Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme maso a necháme jej zatáhnout, osolíme, pokmínujeme, zamícháme, zalijeme kokosovým mlékem, přidáme pokrájenou cuketu, prolisovaný česnek. Vaříme do změknutí masa, následně maso vyndáme, omáčku rozmixujeme a maso vrátíme zpět, během vaření si redukujeme omáčku přidáním vody.

Hotovou omáčku podáváme s libovolnou přílohou, původně jsem chtěla dělat jáhlové noky, ale nakonec se podávalo s bramborem.

 

Poznámka

Počet porcí: 6

Čas přípravy: 45 minut