Žitný dortík s meruňkovo ovocným rozvarem, mandlovým tvarohem a kokosovým mlékem

 

 Ingredience

korpus

  • Ghí či jiný tuk na vytření formy
  • 5 vajec
  • 100g kokosového cukru
  • 200g žitné mouky (případně lze použít i špladovou polohrubou, či klasickou mouku)
  • 2 lžíce Českého Ghíčka (nebo 3 lžíce oleje)
  • 100ml vody
  • 1 prášek do pečiva

Vegan a bezlepek alternativa korpusu: http://navlnechuti.cz/svezi-citronovy-dort-se-skorici-a-jablky-ala-zakysana-smetana-vegan/

Ovocný krém

  • 200g meruněk
  • 230g nektarinek
  • 107g jablka
  • 10ks vypeckovaných třešní
  • 6g agarových vloček
  • med dle chuti

 

Světlý krém

  • 1 plechovka kokosového mléka 400g Real
  • 1 mandlový tvaroh Qvark
  • med dle chuti

 

Zdobení

  • Vivani hořká čokoláda 70% vegan dle potřeby
  • meruňky dle potřeby

Příprava

No pěkně jsme se rozmlsali, ale co naplat, mandlový tvaroh bylo zapotřebí zpracovat a tomu se nedalo odolat. Na tento dort už jsem myslela delší dobu, a když mi manžel dovezl meruňky a babička s dědou další várku, nedalo se nic dělat, měla jsem hned záminku k realizaci dortíku. Musím říct, že tedy nikdo neměl námitek. Lehký, osvěžující dortík k odpolednímu dýchánku, úžasný, osvěžující dortík do letních dnů.

Vyšleháme si vejce s kokosovým cukrem, šleháme, dokud se nevytvoří krém. Do vzniklého krému přidáváme za stálého šlehání postupně Ghí, mouku, olej, kypřící prášek a vodu. Vzniklé těsto nalijeme do tukem vymazané formy. Připravenou formu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí. Korpus necháme vychladnout a seřízneme, aby byl rovný.

Během pečení korpusu si vložíme kokosové mléko v plechu do mrazáku na 45 minut, případně si jej 48 hodin předem vložíme do lednice. Je dobré vybírat vysokoprocentní kokosová mléka v plechu.

Mléko se nám chladí a tak si můžeme připravit ovocnou část na dort.

Vypeckujeme si meruňky, třešně a nektarinky, nastrouháme jablko, rozmixujeme tyčovým mixérem, do této směsi nasypeme vločkový agar, zamícháme a necháme 5 minut stát. Následně povaříme, zredukujeme tekutiny do konzistence hustější přesnídávky a osladíme medem dle vlastní chuti, já přidala lžíci medu a dáme stranou. Odebereme si pro jistotu trochu ovocného rozvaru na talířek a dáme do lednice, pokud nám zatuhne, necháme být, pokud by se vám konzistence nezdála, přidejte ještě agarové vločky a znovu povařte. Agar budeme potřebovat vlažný, kdyby nám úplně vychladl, zatuhne.
Pustíme se do přípravy světlého krému, vyjmeme z mrazáku kokosové mléko, vyšleháme jej bez tekutého podílu a následně do něj již jen lehce zašleháme Qvark mandlový tvaroh, který jsme si rozmačkali lžící, v případě potřeby dosladíme medem, já dala 1 lžíci.
Pokud budete mít v plechovce na dně tekutý podíl, nepřidávejte jej při šlehání, naředil by nám krém a to je nežádoucí.

Vychladlý korpus upneme zpět do dortové formy, nalijeme na něj lehce vlažný ovocný rozvar, následně navrstvíme světlý krém a dáme do lednice chladit alespoň na hodinu. Následně vyjmeme dort z lednice, neotvíráme formu, ozdobíme nakrájenými meruňkami a čokoládou a dáme zpět zachladit do lednice. Já si rozehřála čokoládu v sáčku, nechala chvíli zchladnout, ustřihla špičku sáčku a již jen čokoládou dort ozdobila. Ze zbylé čokolády jsem si připravila srdíčka, která jsem si namalovala pomocí zdobícího sáčku na pečící papír, dala vychladit do lednice a následně sundala a použila na dekoraci dortu.

Poznámka

Qvark tvaroh je poměrně dosti drahý, doma si můžete udělat totožnou a za mě chutnější alternativu, kterou naleznete zde, slunečnicová semínka být použita nemusí: http://navlnechuti.cz/dynovy-orechovy-dort-s-mandlovym-tvarohem-jablicky-nektarinkami-a-skorici/

Počet porcí: forma o průměru 21-22cm

Čas přípravy: 90 minut

Nezdobte dort úplně horkou čokoládou, ovocné kombinace jsou neomezené.

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio – náhražka za máslo. Řepkový olej, olivový olej atd. Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/

 

Složení tvarohu Qvark: mandle, kokosový olej, slunečnicová semínka, bramborový bobtnavý škrob, citrónová šťáva, mořská sůl. Alergen: ořechy.