Drobenkový koláč z ovesných vloček, mandlí, skořice s „tvarohem“ a ovocem

Ingredience

  • 180g ovesných vloček (lze zakoupit rovněž bez lepku)
  • 70g mandlí
  • 50g kokosového cukru (lze nahradit datlovou pastou či rozmixovanými datlemi, které předem namočíme nebude pak třeba tolik tuku)
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce koko Ghí (směs přepuštěného másla – Českého Ghíčka a kokosového oleje)

krém

  • 200g přírodního Šmakouna
  • 1 kokosové mléko v plechu 400ml bez tekutého podílu (lze použít i jiné rostlinné mléko, ale je zapotřebí upravit množství, kokosové mléko má tuhou konzistenci, lze použít i kokosovou či rýžovou smetanu ke šlehání soyatoo)
  • vanilka z vanilkového lusku
  • 1 žloutek (nemusí být lze i bez, do nepečené verze nedáváme)
  • panela či jiné sypké sladidlo dle chuti (pokud budete chtít dát např. javorový sirup, tak samozřejmě můžete jen pozor na přílišné naředění krému)

zdobení

  • borůvky dle potřeby
  • meruňky dle potřeby

Příprava

Příprava tohoto koláče je velmi rychlá a záleží jen na nás jak si jej vychutnáme, můžeme jej připravit jak v pečené či nepečené verzi.

Já jsem připravila pečenou variantu, ale nepečená je také skvělá, záleží na jakou chuť máte náladu, zda na pečený či nepečený korpus. Ovesné vločky rozemeleme na prach společně s mandlemi a kokosovým cukrem, nasypeme do mísy, přidáme skořici a tolik kokosového oleje, aby se suroviny dobře pojily a nerozpadaly se, já jsem si tuky namíchala protože miluji chuť Ghí v kombinaci s kokosovým olejem a měla jsem ještě v zásobě koko Ghí, tak jsem tuky namíchala. Do pečící formy upneme pečící papír a upěchujeme vzniklou hmotu. Na vzniklý korpus připravíme krém. Přírodního Šmakouna nastrouháme najemno, dáme do vyšší nádoby, přidáme žloutek (do nepečené variace žloutek nedáváme), přidáme vanilku z vanilkového lusku, lžíci sladidla, polovinu kokosového mléka bez tekutého podílu. Začneme mixovat tyčovým mixérem a postupně přidáváme zbylé kokosové mléko (bez tekutého podílu, který je na dně) do požadované konzistence, pokud budeme péct je dobré, aby krém na lžíci držel a netekl, kokosové mléko lehce při pečení povolí. Množství tekutého podílu v každém kokosovém mléce je rozdílné, já používám kokosové mléko REAL, proto raději přidávejte kokosové mléko postupně, pokud nebudete péct dá se konzistence zachránit přidáním kokosového oleje, který krém ztuží, případně přidáním kakaového másla, které dodá dezertu nevšední chuť. Pokud by byl krém příliš řídký a budete zapékat, bude zapotřebí ještě přistrouhat přírodního Šmakouna, případně přidat strouhaný kokos.

Vzniklý krém rovnoměrně rozprostřeme na korpus a přidáme pokrájené meruňky a borůvky, máme připraveno, pokud nebudeme zapékat, dáme do lednice vychladit, pokud se rozhodneme pro zapékání, vložíme do rozehřáté trouby a na 15-20 minut zapečeme, necháme vychladnout a rovněž dáme vychladit do lednice, korpus se pak lépe krájí.

Po vychlazení si jej vychutnáme ke kávě či čaji, přeji dobrou chuť.

Poznámka

Počet porcí: dortová forma o průměru 26cm

Čas přípravy: nepečený 20 minut, pečený 40 minut

 

Koko Ghí je směsí Českého Ghíčka a kokosového oleje, hodí se skvěle k přípravě kaší, pečení palačinek či lívanců, do nepečeného cukroví…

PANELA se vyrábí z cukrové třtiny a je známá též pod názvy: chancaca, piloncillo, panocha, penuche, mascobado, azúcar de turbinado, jaggery, gur, rapadura, papelillo, raspadura, empanizao.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý cukr nebo med. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem ani medem nic společného. Je to sladká ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Na rozdíl od hnědého cukru má panela nesrovnatelně bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si na rozdíl od bílého cukru uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. 

! Panela obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr !

 

Šmakoun se vyrábí originální, patentově chráněnou českou technologií, z čistého vaječného bílku jeho tepelnou úpravou bez chemických látek a konzervantů. Výrobní postup umožňuje obohacovat Šmakouna jak výživově hodnotnými látkami (vláknina, nenasycené mastné kyseliny) tak také různým kořením a tím dosáhnout různých příchutí s širokými možnostmi zapojení při přípravě jídel a pokrmů. Více o produktu Šmakoun naleznete zde: http://www.smakoun.eu/

 

České Ghíčko je přepuštěné máslo, které je bez bílkoviny kravského mléka. Alternativou pro BKM je dále např. Alsan bio: Palmový olej *, kokosový olej *, řepkový olej *, voda, mrkvová šťáva koncentrát *, emulgátor slunečnicový lecithin, citronová šťáva koncentrát *, za studena lisovaný citronový olej * KONTROLUJTE SI A HLÍDEJTE SLOŽENÍ Z vlastní zkušenosti doporučuji České Ghíčko, které má atest z laboratoře, že neobsahuje mléčnou bílkovinu. Rozhodně nedoporučuji doma vyrobené, těžkým alergikům může dělat potíže. Mám zkušenost, že některým alergikům nevadí, záleží na jednotlivci. Na trhu je celá řada Ghí, ale je třeba si ohlídat složení zda a kolik obsahuje bílkoviny. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu z Českého Ghíčka obavu, nahraďte jej mnou zmíněnými alternativami. Případně se dotázejte výrobce. http://ceskeghicko.cz/kontakt/